De Bezige Bij

Paul Verhaeghe op TV

Inhoud

Deze week zendt RTL7 iedere dag een interview met Paul Verhaeghe uit. De Vlaamse hoogleraar vertelt over een nieuwe crisis: de identiteitscrisis. Bekijk hier de uitzending.

Op 23 augustus zal het nieuwe boek van Verhaeghe uitkomen bij de Bezige Bij, met de titel Identiteit. Wat is de invloed van de maatschappij waarin we leven op onze identiteit? Welke effecten hebben dertig jaar neoliberalisme, vrije marktdenken, privatisering, en de idee van de maakbare samenleving op ons ik-gevoel? De dwang tot succes en geluk blijkt een keerzijde te hebben. Verhaeghe betoogt in Identiteit dat de mens eenzamer dan ooit is, en betekenisvol leven is diepgaand problematisch geworden.

Vanuit zijn klinische ervaring als psychotherapeut laat Verhaeghe zien hoezeer de veranderde maatschappij doorwerkt in de hedendaagse individuele psychische problemen.

Paul Verhaeghe is klinisch psycholoog, psychoanalyticus en hoogleraar aan de Universiteit Gent. Met Tussen hysterie en vrouw (1996) en Over normaliteit en andere afwijkingen (2002) won hij internationale erkenning als Freud- en Lacankenner. Met Liefde in tijden van eenzaamheid brak hij door naar een algemeen publiek; het boek werd een internationale bestseller en in 8 talen vertaald. Van Het einde van de psychotherapie (2009) zijn meer dan 12.000 exemplaren verkocht.

Mobiele versie afsluiten