Nieuws / Perfect Horse vrijdag 25 september in première

24.09.2015

Perfect Horse vrijdag 25 september in première

Op vrijdag 25 september gaat de film Perfect Horse van regisseur Hans Fels in première op het Nederlands Film Festival in Utrecht. De film is gebaseerd op het boek Dier, bovendier van Bezige Bij-auteur Frank Westerman.

Over Dier, bovendier
Het boek behandelt de tragedies van de 20e eeuw aan de hand van een paard – de Lipizzaner. Hij reconstrueert het lot van vier generaties paarden van het Weense hof. Zij doorstaan achtereenvolgens de ondergang van het Habsburgse Rijk, de beide wereldoorlogen en de waanzinnige veredelingsproeven van Hitler, Stalin en Ceauescu. Dier, bovendier is een moderne fabel waarin het reinbloedige paard de mens onontkoombaar op zijn eigen tekort wijst.

Over Frank Westerman
Frank Westerman (Emmen, 1964) studeerde Tropische Cultuurtechniek aan de Landbouwuniversiteit Wageningen. Hij was correspondent van de Volkskrant en NRC Handelsblad in Belgrado en Moskou. Als schrijver brak hij door met De graanrepubliek (1999), Ingenieurs van de ziel (2002), Ararat (2007) en Dier, bovendier (2010). Najaar 2013 verscheen Stikvallei. Zijn El Negro en ik (2004) is bekroond met de Gouden Uil Literatuurprijs. Met meer dan veertig vertalingen in zestien talen is Frank Westerman een van de meest succesvolle Nederlandse auteurs in het buitenland.

Over de film
De makers van Perfect Horse lieten zich inspireren door Westermans boek en volgen in de film ook het ‘perfecte paard’ oftewel de Lipizzaner. De film laat zien hoe de jonge hengsten in de groene heuvels van Bundesgestüt Piber in Oostenrijk gefokt en voorbereid worden op hun carrière. De Lipizzaners zijn namelijk al eeuwenlang onderdeel van de Spaanse Rijschool in Wenen, hét opleidingsinstituut voor klassieke rijkunst. Max Dobretsberger, de huidige leider van de Piber, wordt gevolgd. De film laat zien hoe eeuwenoude kennis wordt beproefd door nieuwe inzichten in de genetica en welke invloed dit heeft op het ‘perecte’ paard.

Hieronder kunt u de trailer voor de film bekijken:

De film zal vanaf 1 oktober in een select aantal bioscopen te zien zijn. Voor meer informatie over de film en draaitijden kunt u de website van AmstelFilm bezoeken.

 

Meer over de auteur

Frank Westerman

Frank Westerman (Emmen, 1964) studeerde Tropische Cultuurtechniek aan de Landbouwuniversiteit Wageningen. Hij was correspondent van de Volkskrant en NRC Handelsblad in Belgrado en Moskou. Als schrijver brak hij door met De graanrepubliek (1999), Ingenieurs van de ziel (2002), Ararat (2007) en Dier, bovendier (2010). Najaar 2013 verscheen Stikvallei. Zijn El Negro en ik (2004) is...

Frank Westerman

Meer nieuws

  • Bette Dam wint De Loep met haar boek ‘Op zoek naar de vijand’

    Bette Dam wint ‘De Loep’ in de categorie Controlerende Onderzoeksjournalistiek met haar boek Op zoek naar de vijand. De Loep is een Belgisch-Nederlandse prijs voor onderzoeksjournalistiek die wordt uitgereikt door de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ) aan controlerende, opsporende en signalerende journalistiek. De jury van De Loep schreef het volgende in het juryrapport: “Een onderzoek van internationale klasse...

    Meer28.09.2020
  • Jeroen Olyslaegers is de laureaat van de Prijs van de KANTL voor Proza 2020

    Jeroen Olyslaegers wint de vierjaarlijkse Prozaprijs van de KANTL (Koninklijke Academie voor Taal en Letteren) voor zijn roman WIL. De KANTL reikt jaarlijks een literaire prijs uit. Die prijs richt zich afwisselend op proza, podiumteksten, essay en poëzie. Voor de KANTL-prijs van 2020 kwamen alle prozawerken uit de periode tussen 2016 en 2019 in aanmerking....

    Meer10.09.2020