Uitgeverij De Bezige Bij publiceert Go Set a Watchman, de verloren gewaande roman van Harper Lee.

De Nederlandse editie van Go Set a Watchman, de recentelijk ontdekte roman van Harper Lee, zal op 14 juli 2015 bij Uitgeverij De Bezige Bij verschijnen. De vertaling is van de hand van Ko Kooman, van wie enkele jaren geleden bij De Bezige Bij ook een nieuwe vertaling van To Kill a Mockingbird uitkwam.

De 89-jarige Harper Lee zegt zelf over de vondst het volgende: ‘Halverwege de jaren vijftig rondde ik mijn roman Go Set a Watchman af. Hierin kwam het personage Scout als volwassen vrouw voor en ik vond het een behoorlijk goed boek. Mijn redacteur was onder de indruk van de flashbacks naar de jeugd van Scout en haalde me over om een nieuwe roman te schrijven vanuit het oogpunt van de jonge Scout. Ik was een debutante en ik deed wat mij werd opgedragen. Ik was me er niet van bewust dat dit manuscript nog altijd bestond, en ik was verrast en opgetogen toen mijn goede vriendin en advocate Tonja Carter een exemplaar vond. Na enige aarzeling gaf ik het aan een handvol mensen wier mening ik hoogacht en het deed me goed te horen dat zij het de moeite waard vonden. Het stemt mij deemoedig en gelukkig dat dit manuscript na al die jaren alsnog gepubliceerd zal worden’.

Go Set a Watchman speelt zich af tijdens de jaren vijftig en er komen vele personages in voor die later een rol zouden spelen in To Kill a Mockingbird. Scout (de bijnaam van Jean Louise Finch) keert vanuit New York terug naar Maycomb om haar vader Atticus te bezoeken. Wanneer ze haar vaders kijk op de maatschappij probeert te doorgronden, wordt ze gedwongen om persoonlijke en politieke dilemma’s onder ogen te zien. Daarbij moet ze haar gevoelens onderkennen over de plek waar ze haar jeugd doorbracht.

To Kill a Mockingbird (in het Nederlands vertaald als Spaar de spotvogel) is een van de meest geliefde boeken ter wereld. Sinds het boek in 1960 verscheen zijn er wereldwijd meer dan 40 miljoen exemplaren van verkocht. Het werd bekroond met de Pulitzer Prize en is uiterst succesvol verfilmd.