Nieuws / Peter Buwalda en Simone van Saarloos Zomergasten

24.06.2015

Peter Buwalda en Simone van Saarloos Zomergasten

De gasten in het praatprogramma Zomergasten van dit jaar zijn bekend. Op zondag 2 augustus zal Peter Buwalda te gast zijn.

Vanaf zondag 26 juli presenteert Wilfried de Jong voor het derde opeenvolgende jaar VPRO Zomergasten. Andere gasten zijn onder meer Ahmed Aboutaleb, Simone van Saarloos en Annejet van der Zijl.

Over Peter Buwalda
Peter Buwalda was journalist en redacteur bij verschillende uitgeverijen. Hij was mede-oprichter van het literaire poptijdschrift Wah-Wah en schreef verhalen en essays voor onder andere De Gids, Vrij Nederland, Bunker Hill en Hollands Maandblad.

In september 2010 debuteerde hij met de roman Bonita Avenue dat een prachtige ontvangst kreeg en een bestseller werd. Het werd bekroond met de Anton Wachterprijs, de Academica Debutantenprijs, de Selexyz Debuutprijs en de Tzumprijs en werd genomineerd voor maar liefst negen prijzen waaronder de AKO Literatuurprijs, de Libris Literatuur Prijs, de KANTL Proza Prijs, de NS Publieksprijs en De Gouden Strop 2011. De vertaalrechten werden verkocht aan o.a. Duitsland, Spanje, Italië, Frankrijk, Engeland en Amerika.The New York Times noemde het boek “dazzling” in een buitengewoon lovende recensie.

In het najaar van 2014 verscheen Suzy vindt van niet, met daarin Buwalda’s eerste tweeënvijftig eigenzinnige, messcherpe en vaak hilarische columns uit de Volkskrant.

In het najaar van 2015 verschijnt een nieuwe bundeling columns van Peter Buwalda: Van mij valt niets te leren.

Over Simone van Saarloos
Simone van Saarloos (Summit/ VS, 1990) is filosoof. Met 25 lentes is zij de jongste Zomergast ooit. Van Saarloos publiceert recensies, essays, interviews en verhalen in onder meer Vrij Nederland, de Volkskrant en Das Magazin. Drie keer in de week heeft ze een column in NRC.next. Ze studeerde filosofie en literatuurwetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam en de New School in New York, speelde rugby voor het Nederlands damesteam en werkte op zaterdag in de Condomerie. In het najaar verschijnt haar pamflet over de single als hoeksteen bij De Bezige Bij. Daarnaast werkt ze aan een roman. ‘Met Zomergasten krijg je als gast de tijd om een klein universum te maken terwijl de kijker zijn eigen oordeel uitstelt’, zegt ze. ‘Voor even gaat de kijker mee in iemands gedachtewereld.’

Meer over de auteur

Peter Buwalda

Peter Buwalda debuteerde in 2010 met Bonita Avenue. Het boek werd genomineerd voor twaalf literaire prijzen, waarvan hij er vijf won. De roman voerde de bestsellerlijsten aan, verkocht meer dan 350.000 exemplaren en werd wereldwijd vertaald en bejubeld. Zijn tweede roman, Otmars zonen, verscheen op 5 maart 2019.

Peter Buwalda

Meer nieuws

  • Bette Dam wint De Loep met haar boek ‘Op zoek naar de vijand’

    Bette Dam wint ‘De Loep’ in de categorie Controlerende Onderzoeksjournalistiek met haar boek Op zoek naar de vijand. De Loep is een Belgisch-Nederlandse prijs voor onderzoeksjournalistiek die wordt uitgereikt door de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ) aan controlerende, opsporende en signalerende journalistiek. De jury van De Loep schreef het volgende in het juryrapport: “Een onderzoek van internationale klasse...

    Meer28.09.2020
  • Jeroen Olyslaegers is de laureaat van de Prijs van de KANTL voor Proza 2020

    Jeroen Olyslaegers wint de vierjaarlijkse Prozaprijs van de KANTL (Koninklijke Academie voor Taal en Letteren) voor zijn roman WIL. De KANTL reikt jaarlijks een literaire prijs uit. Die prijs richt zich afwisselend op proza, podiumteksten, essay en poëzie. Voor de KANTL-prijs van 2020 kwamen alle prozawerken uit de periode tussen 2016 en 2019 in aanmerking....

    Meer10.09.2020