De shortlist van de Libris Literatuur Prijs 2015 is bekend. Peter Terrin is met Monte Carlo genomineerd voor prijs voor de beste Nederlandstalige roman van het afgelopen jaar.

Uit een recordaantal van bijna 200 inzendingen koos de jury, onder leiding van Wim Pijbes, eind januari een longlist van 18 schrijvers. Peter Terrin is één van de zes overgebleven auteurs die kans maken op de Libris Literatuur Prijs 2015.

De winnaar wordt op 11 mei a.s. bekend gemaakt in het Amstel Hotel in Amsterdam en wordt live uitgezonden in Nieuwsuur, Nederland 2. Naast Wim Pijbes (hoofddirecteur van het Rijksmuseum) bestaat de jury uit: Jacqueline Bel (hoofddocent VU, Amsterdam), Rob van Essen (auteur en recensent), Maria Goos (auteur) en Marnix Verplancke (recensent). Het totale prijzengeld van de Libris Literatuur Prijs bedraagt €50.000 euro, beschikbaar gesteld door de boekhandelsketen Libris, een samenwerkingsverband tussen meer dan 100 zelfstandige boekhandels.

Vorig jaar won Ilja Leonard Pfeijffer de prijs met zijn roman Superba, het jaar daarvoor Yves Petry met De maagd Marino.

Klik hier voor het juryrapport en meer informatie over de Libris Literatuur Prijs.

Over Monte Carlo:
Monaco, mei 1968. Net voor de start van de grand prix formule 1 is het publiek getuige van een vreselijk ongeluk. De bescheiden Jack Preston, monteur bij Team Lotus, redt het leven en vooral het gezicht van Deedee, jonge filmster en belichaming van de nieuwe zeden. Weer thuis bij zijn vrouw, in een afgelegen Engels dorp waar de jaren vijftig maar moeilijk wijken, wacht Jack met verlangen en angst op een teken van Deedee, dat zijn leven zal veranderen.

Monte Carlo is een puntgave vertelling, een aangrijpende geschiedenis over geloof, heldendom en de wil om gezien te worden.