‘Toen ik student was kocht ik me suf in mijn geliefde ramsj. Wat Nederlandstalige boeken betreft vooral Literaire Reuzenpockets (Michiels, Mulisch, Raes, Polet, Claus, Armando, maar ook Camus en Miller). Pas na een tijd had ik door dat het bijtje op de rug niet het universele symbool voor literatuur was, maar het logo van een uitgeverij. Ik heb er nooit aan getwijfeld dat ik op een dag bij De Bezige Bij thuis zou komen.’ Peter Verhelst

Met veel plezier berichten wij u dat Peter Verhelst overstapt naar Uitgeverij De Bezige Bij. Zijn nieuwe grote werk staat gepland voor begin 2018. Verhelst publiceerde zijn werk tot nu toe bij Uitgeverij Prometheus.

Peter Verhelst (1962) debuteerde in 1987 met de dichtbundel Obsidiaan. Daarna verschenen diverse veelgeprezen romans en dichtbundels, waarna hij doorbrak naar een groter publiek met de roman Tongkat, waarvoor hij in 2000 de Gouden Uil Literatuurprijs, de Jonge Gouden Uil Literatuurprijs, de F. Bordewijkprijs en de Driejaarlijkse Cultuurprijs van de Vlaamse Gemeenschap ontving. Voor zijn poëzie won hij o.a. de Paul Snoekprijs, de Gedichtendagprijs, de Jan Campertprijs, de Herman de Coninckprijs en de Ida Gerhardt Poëzieprijs.

Sinds 2006 is Peter Verhelst als regisseur en schrijver verbonden aan het theaterhuis NTGent, en was in die hoedanigheid verantwoordelijk voor stukken als Lex (2009), Africa (2013) en Hotel Malaria (2015).

Verder is Peter Verhelst een gelauwerd kinderboekenauteur bij Uitgeverij De Eenhoorn. Hij schreef o.a. Het geheim van de keel van de nachtegaal (2008), De jongen, de neushoornvogel, de olifant, de tijger en het meisje (2015) en De zeer vermoeide man en de vrouw die hartstochtelijk van bonsai hield (2016). Hij ontving voor zijn jeugdliteratuur de Boekenwelp, de Woutertje Pieterse Prijs, de Gouden Uil Jeugdliteratuurprijs en de Gouden Griffel. Zijn laatste boek werd door het Boekenpanel van De Wereld Draait Door als een van hun tips van de maand geselecteerd.

Zijn meest recente roman, De kunst van het crashen uit 2015, en zijn laatste dichtbundel, Zing Zing uit 2016, werden alom bejubeld.

Het werk van Peter Verhelst is in veertien talen vertaald.

Volgend jaar viert De Bezige Bij het 30-jarig schrijverschap van Peter Verhelst met een mooie bloemlezing uit zijn poëzie. Voor het eerst zal hij een keuze maken uit de dertien dichtbundels die hij tot heden publiceerde.

De Bezige Bij verwelkomt Peter Verhelst met trots en vreugde.