Peter Verhelst heeft met zijn roman Voor het vergeten de Ultimasprijs voor de letteren van 2018 gewonnen. Dat maakte het Departement Cultuur, Jeugd en Media vandaag bekend. De prijs werd uitgereikt door de Vlaamse minister voor cultuur Steven Gatz. De Ultimas, ook wel bekend als de Vlaamse Cultuurprijzen, zijn de prijzen waarmee de Vlaamse Gemeenschap het cultureel belang van het werk van de laureaten erkent.

Voor het vergeten is een oogstrelend rouwboek, een caleidoscopische roman die wisselt tussen droevig proza, bevreemdende poëzie en soms hermetische essays over hedendaagse kunst – blijkbaar kan alleen schoonheid troost bieden in het aanzien van de dood,’ zo luidde het juryoordeel.

Peter Verhelst (1962) is een Vlaams dichter, romancier en regisseur, die in 1987 debuteerde met de dichtbundel Obsidiaan. Hij ontving voor zijn werk tal van prijzen, waaronder De Gouden Uil, de Vlaamse Cultuurprijs en de F. Bordewijk-prijs voor zijn roman Tongkat (1999).

In april 2018 verscheen zijn langverwachte roman Voor het vergeten, die hij schreef na het onverwachte verlies van zijn moeder. Geen moederboek en ook geen boek over de dood, maar een hartstochtelijke en vitale ode aan de kunst en de liefde, en aan ons hakkelende, tastende verzet tegen betekenisloosheid en verdriet. ‘Voor het vergeten’ werd in 2018 ook genomineerd voor de BookSpot Literatuurprijs.