De Bezige Bij

Philip Roth overleden

Op 22 mei 2018 is de grote Amerikaanse schrijver Philip Roth overleden. Hij is 85 jaar geworden.

Roth was in het bijzijn van vrienden en familie toen hij overleed, meldt zijn biograaf op Twitter. Volgens The New York Times  is de schrijver overleden aan hartfalen.

‘Maar het is juist die alledaagsheid die het hartverscheurendst is, het eens te meer doordrongen worden van het feit van de dood dat alles overschaduwt.’

(Uit: Alleman, 2006)

Philip Roth won in 1997 met Amerikaanse pastorale de Pulitzer Prize. In 1998 nam hij in het Witte Huis de National Medal of Arts in ontvangst en in 2002 werd zijn gehele oeuvre onderscheiden met de Gold Medal in Fiction van de American Academy of Arts and Letters, die eerder werd toegekend aan schrijvers als John Dos Passos, William Faulkner en Saul Bellow. Hij won twee keer de National Book Award en de National Book Critics Circle Award en de PEN/Faulkner Award zelfs driemaal. In 2005 kreeg Het complot tegen Amerika de Society of American Historians’ Award toegekend voor ‘de meest bijzondere historische roman over een Amerikaans thema in 2003-2004’.
In het Verenigd Koninkrijk won Het complot tegen Amerika de W.H. Smith Award voor het beste boek van het jaar, waarmee Roth de eerste schrijver werd in de zesenveertigjarige geschiedenis van de prijs die hem tweemaal won. In 2005 werd Roth de derde schrijver wiens verzameld werk tijdens zijn leven wordt opgenomen in de Library of America.

‘Niets slechts kan een schrijver overkomen. Alles is materiaal.’ – Philip Roth, 1933 – 2018

Mobiele versie afsluiten