Op 6 oktober vindt in Gent het literaire festival Het Betere Boek plaats. Dit jaar wordt de Franse literatuur het podium gegeven. Eregast Philippe Claudel, een Frans auteur, scenarioschrijver en filmregisseur, lanceert de kersverse vertaling van zijn meest recente roman Archipel van de hond. Van 16:30 tot 17:15 zal Claudel met Marijke Arijs, literair vertaler en recensent, in gesprek gaan over zijn leven en over het schrijven in Frankrijk vandaag.

 

Archipel van de hond

De Middellandse Zee. Een eilandengroep met wijngaarden en olijfbomen, bevolkt door een kleine vissersgemeenschap. Een geïsoleerde plek, weg van het lawaai van de wereld, tot op een dag een oude vrouw op het vulkanische strand drie lijken aantreft. Wie waren deze mensen? Wat moet er gebeuren met hun overblijfselen? Moet de waarheid onder ogen worden gezien of is het mogelijk dit mysterie te negeren?

Archipel van de hond is een roman over de wereld waarin wij leven. Het is net als Philippe Claudels geliefde romans Grijze zielen en Het verslag van Brodeck een tijdloze reflectie op de menselijke natuur en de keuzes die we maken.

Archipel van de hond is opgezet als een thriller; een snelle, spannende vertelling over een gemeenschap die door buitengewone omstandigheden uit zijn vredige bestaan wordt geworpen en gedwongen wordt keuzes te maken die haar ware aard tonen. Ik ben teruggegaan naar de vertelstijl van Grijze zielen en Het verslag van Brodeck en neem de lezer mee op reis in een deels verzonnen, deels realistische wereld.” – Philippe Claudel