Onverwacht werd Pieter Hilhorst in november 2012 de opvolger van Lodewijk Asscher als wethouder in Amsterdam. Als politicoloog en columnist van de Volkskrant had hij de politiek geanalyseerd, als ombudsman bij de VARA de politiek bekritiseerd en als presentator van Politieke Junkies politieke spelletjes blootgelegd. En toen werd hij zelf politicus. In een razend tempo beleefde hij opkomst en ondergang. De idealist die de politiek wilde veranderen, werd zelf door de politiek veranderd.

Pieter Hilhorst sprak in De Wereld Draait Door over zijn belangwekkende en eerlijke boek De belofte. Hieronder kunt u het gesprek terugkijken:

Meer over De belofte
In een openhartig relaas maakt Hilhorst de hitte voelbaar van politieke strijd. Hij ontleedt het ambacht van politicus en gaat op zoek naar de wetten van de macht – niet om als een moderne Machiavelli te leren hoe het meest effectief te heersen, maar om te verkennen hoe de gesloten politieke praktijk kan worden opengebroken. Hoe verweer je je tegen cynische machtspolitiek? Hoe verwezenlijk je je idealen in de huidige mediademocratie? Politiek moet niet de kunst zijn van wat mogelijk is, maar de kunst om waar te maken wat onmogelijk lijkt.

Over Pieter Hilhorst
Pieter Hilhorst is politicoloog en publicist. Voor zijn wethouderschap in Amsterdam schreef hij columns voor de Volkskrant en was hij programmamaker en ombudsman bij de VARA. Hij is medeoprichter van de coöperatie Goede Gieren die actief onderzoek doet naar armoede, schulden en emancipatie.