Meer dan 700.000 Bourgondische luisterbeurten

De Klara-podcast De Bourgondiërs van Bart van Loo is intussen meer dan 700.000 keer beluisterd. Daarmee staat Van Loo zowel in Vlaanderen als Nederland hoog in de podcast-top. Intussen zijn er van het gelijknamige boek bijna 150.000 exemplaren verkocht en komen er vertalingen in het Duits, Frans, Italiaans en Engels aan.

Een jaar geleden kwam de Klara-podcast over De Bourgondiërs online. Verteld door schrijver Bart Van Loo zelf, op basis van zijn gelijknamige boek, en geproduceerd door radiozender Klara die er een prachtig luisterspel van maakte met zwaardslagen, hoefgetrappel en klokgelui.

Bart Van Loo: “Ik had het nooit kunnen voorspellen, maar de podcast en het boek zijn een pracht van een complementair paar. Mensen lezen het boek, beginnen al wat namen door elkaar te slaan en luisteren dan naar de podcast om alles beter te verankeren in hun geheugen. En andersom heb je strijkende mannen en joggende vrouwen die luisteren en nadien zin in meer hebben, en het boek kopen.”

De podcast groeide uit tot de meeste beluisterde van het afgelopen jaar in Vlaanderen, en was ook in Nederland erg populair (daar staat hij momenteel na een jaar nog stevig op de vijfde plaats in de podcast-top). Momenteel kunnen we met zekerheid spreken over 700.000 luisterbeurten, maar in werkelijkheid moet dat nog een pak hoger liggen omdat we lang niet over alle cijfers van alle podcast-platforms beschikken.

Niet alleen de cijfers, ook de reacties liegen er niet om.

• ‘Op meeslepende wijze en in sappig Vlaams sleurt Van Loo de luisteraar door de hoogtijdagen van de Bourgondische hertogen. Met oog voor drama en detail laat hij zijn toehoorders ‘aan de andere kant van de radiofonische golven’ meebeleven hoe de Bourgondische elite een huwelijk viert, hoe Filips de Goede een rijk stichtte van Dijon tot Amsterdam, en hoe de laatste Bourgondiër, Karel de Stoute, bij Nancy wordt afgeslacht. Zeker voor Nederlandse luisteraars, voor wie de geschiedenis pas lijkt te beginnen bij Willem van Oranje, is deze podcast een daverende ervaring.’ (Elsevier*****)
• ‘Van Loo brengt het verhaal met overgave. Hij heeft er plezier in. Hij weet hoe het op het podium is, voelt aan hoe hij zijn publiek bij de hand kan nemen. (…) Geschiedenis als luisterspel. Dat betekent niet alleen met muziek die de spanning opdrijft en de dramatiek ondersteunt, maar ook jubelende klokken voor een huwelijk, gekletter van zwaarden en gehinnik van paarden op een slagveld.’ (De Standaard****)
• “Van Loo grijpt de luisteraar bij zijn nekvel en zet hem midden op het slagveld van de Honderdjarige Oorlog neer en trekt mooie parallellen met het heden, maar vooral: hij vertelt, vertelt, vertelt. Met een grote liefde voor geschiedenis. Met een grote liefde voor het woord – Van Loo studeerde Romaanse filologie – die doorsijpelt in de etymologische uitstapjes die hij zichzelf toestaat. Met een stem die niet alleen Van Nieuwkerk deed zwijgen, maar ook uw boekenluisteraar ademloos in zijn al uren geparkeerde auto liet zitten. (de Volkskrant)
• ‘Ik ben volop aan het genieten van deze Klara-podcast. Echt ideaal gezelschap tijdens mijn looptochten langs de Dijle. Hoewel. Toen Van Loo vanmorgen in geuren en kleuren de keukentaferelen beschreef tijdens het huwelijksfeest van Jan Zonder Vrees kreeg ik het moeilijk om in de pas te blijven. Ik liep gewoon te saliveren. Honger en dorst krijgt een mens van deze vertelsels!’ (TV-presentator Lieven Van Gils)
• ‘Ik ben nu al enkele dagen met veel plezier aan het luisteren naar de Klara-podcast De Bourgondiërs van Bart Van Loo. Het is een lange serie – acht afleveringen van telkens bijna anderhalf uur – maar ik ken niemand die dat onontwarbare kluwen van veldslagen en verdragen, koningen en hertogen, die dan ook nog eens allemaal dezelfde naam dragen, zo helder en enthousiast uit de doeken kan doen.’ (schrijver en journalist Tom Naegels)
• “Omdat ik geen tijd meer had om ter voorbereiding van onze fotosessie zijn nieuwste bestseller-turf De Bourgondiërs te lezen, wierp ik me in zijn podcasts. Ik verzwolg de volledige acht afleveringen. Liet me meevoeren in de draaikolken van de duistere middeleeuwen en zag die levendig voor mijn ogen verschijnen. Wat zeg ik, ik stond er middenin. Van een evocatie gesproken.” (fotografe Carmen de Vos)
• “Momenteel – hoe kan het anders – zijn Bart Van Loo en De Bourgondiërs mijn gloednieuwe kompanen tijdens nachtelijke ritten over gewestelijke autosnelwegen. Sindsdien word ik echt wel meegezogen en binnengetrokken in de waarachtige geschiedenis van de Lage Landen. Dat heeft dan weer alles te maken met de haast visuele vertelstijl van de verteller, waarvoor ik hem eeuwig dankbaar blijf.” (zanger Jan de Smet)
• “Naar De Bourgondiërs luister ik heel graag, maar niet op training, het lukt niet om dan al die Jannen en Filipsen uit elkaar te houden” (wielrenner Yves Lampaert)

Van het boek zelf zijn er intussen bijna 150.000 exemplaren verkocht. De Duitse vertaling is net verschenen. Later volgen nog een Franse, Engels en Italiaanse versie.

Schrijver en conferencier Bart Van Loo (1973) heeft zich de voorbije jaren ontwikkeld tot een zeldzaam dubbeltalent. Met zijn virtuoze minicolleges in De Wereld Draait Door raakte hij bekend bij het grote publiek, maar in de eerste plaats is Van Loo natuurlijk schrijver. Van zijn hand verschenen de alom geprezen Frankrijktrilogie (2011), Chanson (2011) en de bestseller Napoleon (2014). Begin 2019 verscheen het alom geprezen De Bourgondiërs, dat al snel een ook bestseller werd.