De Bezige Bij

Poetry International: Hans Sleutelaar en Joseph Brodsky

Van 9 tot en met 13 juni 2015 presenteert Poetry International Rotterdam voor de 46ste keer de meest toonaangevende poëzie van eigenzinnige en ontregelende grootmeesters naast die van jonge, originele dichterstalenten van overal ter wereld. Onder hen de Bask Harkaitz Cano, de Aboriginal Lionel Fogarty, Togara Muzanenhamo uit Zimbabwe, de Russen Philip Nikolayev en Lev Rubinstein, Kenneth Goldsmith uit de VS, Yanko González uit Chili, Justyna Bargielska uit Polen, de Duitsers Durs Grünbein, Marion Poschmann en Barbara Köhler, de Engelse Jen Hadfield, Pierre Alferi uit Frankrijk, de Noor Nils Christian Moe-Repstad, Guo Jinniu uit China, Peter Verhelst en Els Moors uit Vlaanderen en Hester Knibbe en Tonnus Oosterhoff uit eigen land.

‘Niet de fiktie maar de werkelijkheid’ – Presentatie Wollt ihr die totale Poesie? van Hans Sleutelaar

Op woensdagavond 10 juni, van 20.00 uur tot 21.30 wordt het verzameld werk van Hans Sleutelaar gepresenteerd tijdens een programma over Sleutelaar en de dichters van Zestig. In ‘Niet de fiktie maar de werkelijkheid’ gaat Wim Brands in gesprek over de eigenzinnige poëzie, de ontdekking van Amerika, de invloed op journalistiek en televisie met enkele hoofdrolspelers, bijzondere getuigen en kenners van het Gard Sivik-tijdperk: dichter Hans Sleutelaar, uitgever Bertram Mourits, tevens schrijver van het boek 60, Marcus Müller, Erik Brus en Dirk van Weelden. Onder en tussen de gesprekken zijn bijzondere beeld- en geluidsfragmenten.

Niet de fiktie maar de werkelijkheid
woensdag 10 juni 2015
Aanvang: 20:00
Einde: 21:30
Locatie: Grote Zaal, Rotterdamse Schouwburg

Poëziecafé – Presentatie Strohalmen voor de lezer van Joseph Brodsky

Op vrijdagmiddag 12 juni om 16.40 uur, tijdens het Poëziecafé, wordt het verzameld werk van Joseph Brodsky gepresenteerd. Een prijs en een boek staan deze editie van het Poëziecafé centraal. Ard Posthuma ontvangt de Brockwayprijs voor zijn vertalingen van Nederlandstalige poëzie naar het Duits. En deze middag wordt de nieuwe Nederlandse editie van de verzamelde gedichten van Joseph Brodsky ten doop gehouden. Daniël Dee en Erik Lindner spreken met een van de vertalers, Kees Verheul en met collegadichters en bewonderaars van Brodsky, Peter Verhelst en Philip Nikolayev. Beide festivaldichters lezen ook uit hun eigen werk. Verder een gesprek met Adam Zeman, die onderzoek deed naar wat er in de hersenen gebeurt bij het lezen van poëzie. Zijn bevindingen komen uitgebreider aan bod in het programma ‘By Heart: Poetry and the Brain’ dat later deze avond om 20.00 uur in de Schouwburg zal plaatsvinden.

Poëziecafé
vrijdag 12 juni 2015
Aanvang: 16:30
Einde: 18:00
Locatie: Foyer, Rotterdamse Schouwburg

Mobiele versie afsluiten