De Bezige Bij

Première theatermonoloog De andere stem van Ramsey Nasr

‘Het leek me al jaren een logische vraag: wat heeft die man aan de andere kant van de lijn eigenlijk te zeggen? Tot mijn verbazing hoorde en las ik steeds maar weer dat het een nogal harteloze vent moest zijn: er zo snel na je relatie met een andere vrouw vandoor gaan. Wat een bruut. Maar wie zegt dat? Letterlijk: wie zegt dat? Niemand. We horen hem niet. La voix humaine bestaat uit de reacties en insinuaties van de vrouw die in de steek is gelaten. Ik werd nieuwsgierig naar zijn versie van het verhaal. De andere stem is het verhaal van twee mensen, verslaafd aan de ander, wetende dat ze nooit voor elkaar werden gemaakt.’ – Ramsey Nasr over De andere stem

Op 12 april gaat De andere stem van Ramsey Nasr in première. Deze theatermonoloog is het antwoord van Nasr op de fameuze toneeltekst La voix humaine van Jean Cocteau. La voix humaine wordt sinds 2009 opgevoerd door Toneelgroep Amsterdam. Aan het woord is een vrouw die telefoneert met haar ex. Wat hij zegt, horen we niet. We kunnen het proberen af te leiden uit de reacties van de vrouw, maar zeker weten doen we het niet. Ramsey Nasr kende de tekst, hij zag de voorstelling en vroeg zich af: maar wat zegt die man dan? Wie is dat aan de andere kant van de lijn? Met De andere stem schreef hij het antwoord, vanaf 12 april zal hij deze met Toneelgroep Amsterdam op het toneel brengen. De nieuwe tekst benadrukt het onontwarbare verbond van een koppel dat wanhopig tracht los te komen van elkaar, maar daar niet in slaagt.

De toneeltekst De andere stem ligt sinds 7 april in de boekhandel. De première vindt plaats op 12 april in het Kaaitheater te Brussel, in mei zal de voorstelling voor het eerst in Nederland te zien zijn. Kijk op tga.nl voor de volledige speellijst.

 

Mobiele versie afsluiten