Nooit meer terug naar dat land. Verhalen van slachtoffers over de Kristallnacht 1938 wordt vanavond, dinsdag 9 november, om 20.00 uur gepresenteerd in het Goethe-Institut, Herengracht 470, Amsterdam.
Acteurs Jeroen Krabbé en Kitty Courbois lezen fragmenten uit het boek voor. De avond wordt ingeleid door Wil Hansen, redacteur De Bezige Bij en vertaler van het boek uit het Duits.

Het boek bevat ruim twintig ooggetuigenverslagen van de Kristallnacht van 9 op 10 november 1938. In 1939 deed de universiteit van Harvard een oproep aan joden die net uit Duitsland waren geëmigreerd om hun ervaringen tijdens de Kristallnacht op papier te zetten. Meer dan tweehonderdvijftig emigranten reageerden. Publicatie van hun verbijsterende verhalen werd toentertijd verhinderd door het uitbreken van de oorlog. Pas een paar jaar geleden kwamen de verhalen weer boven water – en konden ze alsnog worden gepubliceerd. Nooit meer terug naar dat land is samengesteld door Uta Gerhardt & Thomas Karlauf, die het boek ook voorzagen van een inleiding en nawoord.

Voor meer informatie over de presentatie: www.goethe.de/niederlande