De Bezige Bij

Prijzenregen voor Malva van Hagar Peeters

Malva van Hagar Peeters is genomineerd voor drie literaire prijzen: de ECI Literatuurprijs, De Bronzen Uil en De Inktaap 2017.

Voor de ECI Literatuurprijs zijn nog vijf andere auteurs van de Bezige Bij en een auteur van Thomas Rap genomineerd. U vindt de lijst met genomineerde auteurs hier.

Over De Bronzen Uil:

De Bronzen Uil is een prijs van 5.000 euro en een bronzen beeld, voor de beste Nederlandstalige debuutroman (geen non-fictie, geen poëzie). Het Willemsfonds reikt deze prijs jaarlijks uit tijdens hun literair festival Het Betere Boek. Het is een traditie dat Het Betere Boek festival wordt afgesloten met de uitreiking van De Bronzen Uil, in aanwezigheid van juryvoorzitter Jos Geysels. Dit jaar reikt Vlaams cultuurminister Sven Gatz de prijs uit. De Publieksprijs De Bronzen Uil wordt uitgereikt door Gents cultuurschepen Annelies Storms. De uitreiking vindt dit jaar plaats op zaterdag 8 oktober.

Meer informatie over De Bronzen Uil en Het Betere Boek is hier te vinden.

Over de Inktaap:

De Inktaap is de literaire jongerenprijs van het Nederlandse taalgebied, waarbij leerlingen uit Nederland, Vlaanderen, Suriname en Curaçao worden geconfronteerd met de winnende titels van de Libris Literatuur Prijs, de Fintro Literatuurprijs, de ECI-Literatuurprijs en een nominatie uit de Caraïben.

De complete shortlist bestaat dit jaar uit:

Ruim 1.400 scholieren uit Nederland, Vlaanderen, Suriname en Curaçao vormen samen de jury van De Inktaap en bepalen welk van de vier genomineerde boeken de prijs verdient. De juryleden hebben van september tot maart de tijd om de boeken te lezen en te beoordelen. Ze houden debatten op school, schrijven blogs en maken soms zelfs hele boekverfilmingen met hun schooljury. De Inktaap gaat dan ook niet alleen over lezen en beoordelen van literatuur, maar ook over het ontmoeten en het uitwisselen van gedachten over literatuur.

Op de slotdag blijkt ieder jaar weer de grote motivatie en betrokkenheid van leerlingen bij het project. Zij doen vrijwillig mee aan De Inktaap en tonen vaak een hoog niveau van literaire reflectie, doorgaans tot aangename verrassing van de betrokken auteurs. Stefan Hertmans, De Bezige Bij-auteur en winnaar van De Inktaap 2016, noemde de jury ‘de toekomst van de literatuur.’

De slotdag en prijsuitreiking vinden plaats op woensdag 15 maart 2017 in deSingel in Antwerpen.

Meer informatie over De Inktaap is hier te vinden.

Mobiele versie afsluiten