Nieuws / Radiodocumentaire over Borges genomineerd voor Prix Italia

17.09.2012

Radiodocumentaire over Borges genomineerd voor Prix Italia

De radiodocumentaire ‘Heimwee naar het heden’ over Jorge Luis Borges van Marlous Lazal is genomineerd voor de Prix Italia 2012.

De NTR-radiodocumentaire Heimwee naar het heden, Op zoek naar Borges in Buenos Aires van Marlous Lazal dingt mee naar de Prix Italia 2012. Een elfkoppige internationale jury buigt zich in de week van 16 tot 21 september over zo’n 40 radiodocumentaire inzendingen. De winnaar wordt op vrijdag 21 september om 16.00 uur bekendgemaakt.

Programmamaker Marlous Lazal kwam voor het eerst in aanraking met de gedichten van Jorge Luis Borges (1899 -1986) toen zij nog optrad als tangozangeres. Borges had een aantal liederen geschreven die op muziek waren gezet door Astor Piazzolla, waaronder de ‘Milonga van Jacinto Chiclana’. Toen onlangs het boek Jorge Luis Borges, Alle gedichten uitkwam was het als een oude, verloren gewaande liefde die plotseling weer tot leven kwam.

“Het is het verre, het vreemde, alles wat we niet kennen en waarvan we houden.”
(JL Borges uit ’Buenos Aires’)

Wie was deze ondoorgrondelijke, intellectuele, fantasievolle en vaak humoristische Borges, winnaar van diverse belangrijke literaire prijzen en voor velen de meest invloedrijke Spaanstalige schrijver van de moderne tijd? Wat bewoog deze inspirator van schrijvers als Mulisch, die zijn dagen sleet in duistere bibliotheken, langzaam blind werd en bijna zijn hele leven bij zijn moeder bleef wonen? Wie waren zijn vele, meestal onbereikbare liefdes?

Met de recent verschenen ‘bijbel’ Alle gedichten onder haar arm trekt Marlous Lazal door Argentinië en Uruguay, langs plekken die belangrijk waren voor de schrijver, zoals de ‘Almacen el preferido’ en het befaamde Cafe Tortoni, waar tangozanger Fabián Russo zijn favoriete Borgesgedicht leest.
In het veelbeluisterde radioprogramma ‘Noche Tras Noche’ van Radio Nacional de Argentina doet Lazal een oproep en bellen luisteraars met hun lievelingsgedicht van Borges.
De reis voert verder naar Montevideo, waar bevriende schrijver Enrique Estrázulas een perfecte Borges-imitatie ten beste geeft. En naar Concordia in het noorden van Argentinië, waar de jonge rapper Maüss intellectuele gangsterrap maakt geïnspireerd door teksten van Borges. En weer terug naar Buenos Aires, waar een taxichauffeur zijn licht laat schijnen op de tegendraadse politieke houding van Borges en tot slot Borges’ weduwe Maria Kodama spreekt over de liefde en de haiku.

Heimwee naar het heden is hier te beluisteren:
http://www.hollanddoc.nl/kijk-luister/documentaire/h/heimwee-naar-het-heden.html

Meer over de auteur

Jorge Luis Borges

Jorge Luis Borges (1899-1986) werd geboren in Buenos Aires. Tussen 1914 en 1921 verbleef hij met zijn ouders en zijn zus in Europa. Terug in Buenos Aires begon hij te publiceren, verhalen, gedichten en essays. Vanaf de jaren veertig raakte hij langzamerhand blind. Niettemin reisde hij juist de laatste dertig jaar van zijn leven over...

Jorge Luis Borges

Meer nieuws

  • Bette Dam wint De Loep met haar boek ‘Op zoek naar de vijand’

    Bette Dam wint ‘De Loep’ in de categorie Controlerende Onderzoeksjournalistiek met haar boek Op zoek naar de vijand. De Loep is een Belgisch-Nederlandse prijs voor onderzoeksjournalistiek die wordt uitgereikt door de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ) aan controlerende, opsporende en signalerende journalistiek. De jury van De Loep schreef het volgende in het juryrapport: “Een onderzoek van internationale klasse...

    Meer28.09.2020
  • Jeroen Olyslaegers is de laureaat van de Prijs van de KANTL voor Proza 2020

    Jeroen Olyslaegers wint de vierjaarlijkse Prozaprijs van de KANTL (Koninklijke Academie voor Taal en Letteren) voor zijn roman WIL. De KANTL reikt jaarlijks een literaire prijs uit. Die prijs richt zich afwisselend op proza, podiumteksten, essay en poëzie. Voor de KANTL-prijs van 2020 kwamen alle prozawerken uit de periode tussen 2016 en 2019 in aanmerking....

    Meer10.09.2020