Nieuws / Raoul de Jong wint Beste Rotterdamse Boek

16.11.2015

Raoul de Jong wint Beste Rotterdamse Boek

Raoul de Jong heeft met zijn boek De grootsheid van het al de prijs voor het Beste Rotterdamse Boek gewonnen. Dat werd zaterdag bekendgemaakt tijdens het Lezersfeest in de Centrale Bibliotheek. Deze prijs, met onder meer een cheque van €1000,-, werd dit jaar voor de achtste keer uitgereikt door Bibliotheek Rotterdam in samenwerking met Boekhandel v/h Van Gennep. De andere genomineerden waren Ernest van der Kwast met De ijsmakers, Sanneke van Hassel met Hier blijf ik, Hugo Borst met O, Louis, Hans Zirkzee met Jazz in Rotterdam en Hans Wilschut met Centraal.

De jury, bestaand uit de Rotterdamse auteur Elfie Tromp, bibliotheekmedewerker en veellezer Alek Dabrowski, multidisciplinair kunstenaar Gyz La Riviere en juryvoorzitter Inez Boogaarts, was lovend over De grootsheid van het al en moedigt de auteur vooral aan te blijven schrijven. Over het boek zei de jury onder andere:
‘Het boek is een pleidooi voor verwondering. Een fris manifest in een tijd van verharding en achterdocht. De illustraties werken verluchtigend en zijn bij vlagen vertederend. De jury waardeert zijn onmoderne blik qua openheid naar mensen en situaties; De Jong toont zich vaak naïef maar altijd oprecht. De losse stijl van het boek wordt gewaardeerd en Raouls schrijfstijl heeft potentie’.

Raoul de Jong gaf aan zeker te blijven schrijven, het prijzengeld wordt besteed aan zijn reis naar Suriname. Vanaf eind november zal hij afreizen om in Suriname aan een nieuwe roman te werken. Gedurende deze periode zal hij ook columns schrijven voor NRC.next.

Raoul de Jong (Rotterdam, 1984) is danser en schrijver. Hij reisde op zijn negentiende vier maanden in zijn eentje door Afrika. Op zijn eenentwintigste overleefde hij drie maanden in New York met vijftig dollar op zak. Hij schreef columns voor NRC Handelsblad en Het Parool, en hij publiceerde vier boeken. Daarnaast maakte hij het programma Iedereen Kan Dansen voor de VPRO. De Padvinder, de serie columns over zijn tocht naar Marseille voor de website van de NRC, werd meer dan 350.000 keer bezocht.

Meer over de auteur

Raoul de Jong

Raoul de Jong (1984) schreef columns voor Spunk, NRC Handelsblad en Het Parool, en hij publiceerde vijf boeken. Voor zijn boek, Stinknegers (2014), ontving hij de Dick Scherpenzeelprijs en De grootsheid van het al (2013) werd onderscheiden met het Beste Rotterdamse Boek. In 2018 verscheen van hem Dagboek van een puber, over zijn tienerjaren en...

Raoul de Jong

Meer nieuws

  • Bette Dam wint De Loep met haar boek ‘Op zoek naar de vijand’

    Bette Dam wint ‘De Loep’ in de categorie Controlerende Onderzoeksjournalistiek met haar boek Op zoek naar de vijand. De Loep is een Belgisch-Nederlandse prijs voor onderzoeksjournalistiek die wordt uitgereikt door de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ) aan controlerende, opsporende en signalerende journalistiek. De jury van De Loep schreef het volgende in het juryrapport: “Een onderzoek van internationale klasse...

    Meer28.09.2020
  • Jeroen Olyslaegers is de laureaat van de Prijs van de KANTL voor Proza 2020

    Jeroen Olyslaegers wint de vierjaarlijkse Prozaprijs van de KANTL (Koninklijke Academie voor Taal en Letteren) voor zijn roman WIL. De KANTL reikt jaarlijks een literaire prijs uit. Die prijs richt zich afwisselend op proza, podiumteksten, essay en poëzie. Voor de KANTL-prijs van 2020 kwamen alle prozawerken uit de periode tussen 2016 en 2019 in aanmerking....

    Meer10.09.2020