De Bezige Bij

Re:Creating Europe | György Konrád: Writing life, writing Europe

Hoe vormt Europa een menselijk leven? Marjolijn van Heemstra en György Konrád gaan in een theaterreis door de Europese geschiedenis.

György Konrád (Debrecen, 1933) groeide op in een joods-Hongaars gezin. Hij studeerde literatuurwetenschappen, sociologie en psychologie in Boedapest. Sinds 1969 verschenen vele romans en essays van zijn hand, waaronder De bezoeker, De medeplichtige, Tuinfeest, De oude brug en Nalatenschap. Zijn werk was tot 1988 in Hongarije verboden. Konrád was voorzitter van de internationale schrijversorganisatie PEN en is, sinds 1997, voorzitter van de Berlijns-Brandenburgse Kunstacademie. Konrád ontving diverse prijzen voor zijn werk, waaronder in 1991 de Friedenspreis des Deutschen Buchhandels.

Konrád is de ultieme belichaming van Europa’s tumultueuze twintigste eeuw. Als een jong kind ontsnapte hij aan de gruwelijkheden van de concentratiekampen. In 1956 maakte hij de opstanden in Hongarije van dichtbij mee. Tijdens de communistische tijd verdedigde hij individuele vrijheid, en zette deze campagne voort gedurende en na de val van de Berlijnse Muur. Fascisme, communisme en kapitalisme: Konrád overleefde het allemaal, nooit ontmoedigd om zijn pen op te pakken. En steeds bleef hij vastberaden geloven in een Europese cultuur en de krachten daarvan. Hoe kijkt iemand wiens levensverhaal zo bepaald is door Europese geschiedenis naar hedendaags Europa?

RE:CREATING EUROPE
Op 1, 2, en 3 juni 2016 komen kunstenaars en denkers uit heel Europa samen in Amsterdam voor ‘Re:Creating Europe’, de eerste editie van het ‘Forum on European Culture’. Wat zijn de culturele waarden die ons verenigen? Hoe kunnen kunst en cultuur ons creatieve oplossingen bieden voor problemen die ons lijken op te breken? En hoe kunnen Europese kunstenaars de toekomst van Europa vorm geven? Met Rem Koolhaas, Chantal Mouffe, Benjamin Barber, Arnon Grunberg en vele anderen.

Re:Creating Europe is een initiatief van DutchCulture, centre for international cooperation en De Balie.

Mobiele versie afsluiten