Nieuws / Remco Campert krijgt Prijs der Nederlandse Letteren toegekend

09.02.2015

Remco Campert krijgt Prijs der Nederlandse Letteren toegekend

Dichter, schrijver en columnist Remco Campert krijgt de driejaarlijkse Prijs der Nederlandse Letteren toegekend. Dit maakte Minister Jet Bussemaker namens het Comité van Ministers van de Taalunie afgelopen weekend bekend op het openingsprogramma van het Vlaams-Nederlandse culturele evenement BesteBuren in Rotterdam.

“Remco Campert brengt lichtheid in de Nederlandstalige literatuur”, was het woord van de jury, onder voorzitterschap van Kris Humbeeck. Daarnaast noemden zij Campert een “groot stilist die in zijn werk steeds relativerend en geestig is en daarmee verschillende generaties blijft aanspreken. Bij Campert zit de diepzinnigheid aan de oppervlakte. Hij kan onverbloemd over het geluk schrijven maar heeft zich nooit vastgereden in clichés”.

De Prijs der Nederlandse Letteren is de meest prestigieuze literaire prijs in het Nederlandse taalgebied. De Taalunie kent de prijs om de drie jaar toe aan een auteur wiensd oeuvre een belangrijke plaats inneemt in de Nederlandstalige literatuur. De prijs wordt in oktober uitgereikt door koning Filip op het Koninklijk Paleis van Brussel.

De jury bestaat dit jaar uit Kris Humbeeck (voorzitter), Bert Bultinck, Irina Michajlova, Alida Neslo, Aleid Truijens, Maria Vlaar en Theo Witte.

Remco Campert is dichter, columnist en schrijver van verhalen en romans. Hij maakte deel uit van de literaire stroming De Vijftigers. Sinds zijn debuut in 1951 heeft hij een indrukwekkend oeuvre opgebouwd, met werken als Het leven is vurrukkulluk, Alle dagen feest, Een liefde in Parijs en Hôtel du Nord. Zijn poëziebundels Met man en muis en Het huis waar ik woonde werden bekroond met de Jan Campertprijs. In 1979 kreeg hij de P.C. Hooftprijs voor zijn gehele poëtische oeuvre. In 2011 werd hem de Gouden Ganzenveer toegekend.

Meer over de auteur

Remco Campert

Remco Campert (1929) is dichter, romancier en columnist. Voor zijn poëzie ontving hij onder meer de Reina Prinsen Geerligsprijs, de Poëzieprijs van de gemeente Amsterdam, de Jan Campertprijs, de P.C. Hooft-prijs en De Gouden Ganzenveer. In 2015 werd hij bekroond met de Prijs der Nederlandse Letteren. De vader van Remco Campert was de dichter Jan...

Remco Campert

Meer nieuws

  • Bette Dam wint De Loep met haar boek ‘Op zoek naar de vijand’

    Bette Dam wint ‘De Loep’ in de categorie Controlerende Onderzoeksjournalistiek met haar boek Op zoek naar de vijand. De Loep is een Belgisch-Nederlandse prijs voor onderzoeksjournalistiek die wordt uitgereikt door de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ) aan controlerende, opsporende en signalerende journalistiek. De jury van De Loep schreef het volgende in het juryrapport: “Een onderzoek van internationale klasse...

    Meer28.09.2020
  • Jeroen Olyslaegers is de laureaat van de Prijs van de KANTL voor Proza 2020

    Jeroen Olyslaegers wint de vierjaarlijkse Prozaprijs van de KANTL (Koninklijke Academie voor Taal en Letteren) voor zijn roman WIL. De KANTL reikt jaarlijks een literaire prijs uit. Die prijs richt zich afwisselend op proza, podiumteksten, essay en poëzie. Voor de KANTL-prijs van 2020 kwamen alle prozawerken uit de periode tussen 2016 en 2019 in aanmerking....

    Meer10.09.2020