De Bezige Bij

Remco Campert onthult gedicht op gevel De Bezige Bij

Op donderdag 15 juni onthulde Remco Campert de beroemde regels uit zijn verzetsgedicht Iemand stelt de vraag op de zijgevel van het pand van Uitgeverij De Bezige Bij op de Van Miereveldstraat 1 te Amsterdam.

 

Verzet begint niet met grote woorden

maar met kleine daden

 

zoals storm met zacht geritsel in de tuin

of de kat die de kolder in z’n kop krijgt

 

zoals brede rivieren

met een kleine bron

verscholen in het woud

 

zoals een vuurzee

met dezelfde lucifer

die de sigaret aansteekt

 

zoals liefde met een blik

een aanraking iets dat je opvalt in een stem

 

jezelf een vraag stellen

daarmee begint verzet

 

en dan die vraag aan een ander stellen.

 

De geschiedenis van De Bezige Bij en Remco Campert zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Jan Campert (1902 – 1943), de vader van Remco Campert (1929), schreef het iconische verzetsgedicht Het Lied der Achttien Dooden. Het was de eerste uitgave van de verzetsuitgeverij De Bezige Bij. Oprichter Geert Lubberhuizen maakte een rijmprent van dit gedicht dat ten bate van de verzetsactiviteiten clandestien werd verkocht en verspreid.

Na de oorlog, in 1947, bracht koningin Wilhelmina een bezoek aan de uitgeverij, die inmiddels zetelde in de Van Miereveldstraat te Amsterdam. Zij sprak de 17-jarige Remco Campert aan, die toen net zijn eerste gedichten had gepubliceerd, met de woorden: ‘Zo, dus u gaat in de voetsporen van uw vader treden?’, waarop Campert, denkend aan de vroegtijdige dood van zijn vader, antwoordde: ‘Ik hoop het niet, mevrouw’.

In 1952 publiceerde Remco Campert zijn eerste bundel bij De Bezige Bij, getiteld Een standbeeld opwinden. Nu, inmiddels 65 jaar later, op zijn 87ste, is hij na vele boeken en literaire onderscheidingen, tot op de dag van vandaag een actief publicerend auteur en dichter.

Francien Schuursma, uitgever van De Bezige Bij: ‘Het vermoeden bestaat dat hier sprake is van een wereldrecord, en dat er niet eerder in de geschiedenis zo’n langdurige, actieve en trouwe relatie tussen een auteur en een uitgeverij heeft bestaan.

Het pand van De Bezige Bij is doordesemd met de bijzondere verzetsgeschiedenis van de uitgeverij. Bij binnenkomst valt het oog meteen op het grote plakkaat van Het Lied der Achttien Dooden, dat Remco jaren geleden al onthulde. We vinden het mooi om de ontstaansgeschiedenis van onze uitgeverij en de uitzonderlijke en dierbare verbintenis met Remco Campert nu ook aan de buitenkant van ons pand te tonen met dichtregels van zijn hand.’

Het gedicht wordt aangebracht door beeldend kunstenaar Serge Verheugen naar een ontwerp van vormgever Erwin Slaats. Er is gebruikgemaakt van lettertype Corpid van de Nederlandse letterontwerper Lucas de Groot.

Mobiele versie afsluiten