De Bezige Bij

Richard Flanagan wint Man Booker Prize

De Man Booker Prize 2014 gaat naar Richard Flanagan, voor zijn roman De smalle weg naar het verre noorden.

De smalle weg naar het verre noorden, de Nederlandse vertaling van Richard Flanagans The Narrow Road to the Deep North, verscheen onlangs bij De Bezige Bij Antwerpen.

De jury zei over dit boek: ‘De twee grote thema’s van literatuur zijn liefde en oorlog, Flanagan’s roman is hier een prachtig voorbeeld van. Geschreven in proza van buitengewone elegantie en kracht, overbrugt het Oost en West, heden en verleden. Flanagan was geboren om dit boek te schrijven.’ aldus juryvoorzitter AC Grayling.

Over De smalle weg naar het verre noorden:
Augustus, 1943. In een uitzichtloos Japans krijgsgevangenenkamp aan de Birma-Siam Dodenspoorlijn wordt de Australische legerarts Dorrigo Evans achtervolgd door een vroegere liefdesaff aire met Amy, de jonge vrouw van zijn oom. Terwijl hij knokt om zijn manschappen van uithongering, cholera en andere wreedheden te redden, krijgt hij een brief die zijn leven voor altijd zal veranderen.
De smalle weg naar het verre noorden is een gruwelijk mooi coming-of-ageverhaal, niet alleen over de onmenselijkheden en de verschrikkingen van de oorlog, maar ook over de liefde in al haar vormen. Het is het relaas van een oorlogsheld die hunkert naar passie en erkenning, alleen maar om erachter te komen wat hij verloren heeft.

De Man Booker Prize is de belangrijkste Engelse literatuurprijs. Bijzonder dit jaar was dat in het Engels geschreven boeken van over de hele wereld in aanmerking kwamen voor de prijs ter waarde van 50.000 pond, terwijl dat vroeger alleen gold voor boeken uit Groot-Brittannië en het Gemenebest. De Australiër Richard Flanagan is dan ook de eerste niet-Engelse auteur die de Booker Prize in de wacht sleept.
De andere titels op de shortlist waren: How to be Both (Ali Smith), J (Howard Jacobson), To Rise Again at a Decent Hour (Joshua Ferris), We Are All Completely Beside Ourselves (Karen Joy Fowler). Vorig jaar won Eleanor Catton de Booker Prize met Al wat schittert.

Kijk voor meer informatie op de website van De Bezige Bij Antwerpen.Bestel direct


Mobiele versie afsluiten