Op de avond van 18 maart is de wervingssite voor De Correspondent gelanceerd. De Correspondent is het digitale platform voor nieuwe journalistiek van Rob Wijnberg. Rob Wijnberg (1982) is journalist, filosoof en auteur van het recent verschenen boek De nieuwsfabriek.

Rob Wijnberg was maandag 18 maart te gast bij De Wereld Draait Door om het concept van De Correspondent uit te leggen. Bekijk hier de aflevering:

Samen met meedenkers en medewerkers als Femke Halsema, Jelle Brandt Corstius, Joris Luyendijk en Alexander Klöpping hoopt Rob Wijnberg in dertig dagen 15.000 leden te werven om een nieuw hoofdstuk in de online kwaliteitsjournalistiek te schrijven. Het platform, dat beschikbaar wordt op pc, mobiel en tablet, gaat zich richten op het bieden van context en verdieping bij het dagelijkse nieuws. ‘Zonder de druk om mee te deinen op de waan van de dag’, zegt Wijnberg, ‘en zonder de druk om zoveel mogelijk kliks te genereren, want De Correspondent wordt advertentievrij.’

De nieuwsfabriek is als manifest voor De Correspondent te beschouwen. Hierin legt Rob Wijnberg de ware aard van de moderne nieuwsvoorziening bloot en laat hij zien hoe media ons wereldbeeld vervormen. Hoe ze in de ban zijn geraakt van doelgroepdenkers en marketeers. Hoe ze dwingen tot instantopinies en visieloze politiek. En bovenal: hoe ze burgers ontmoedigen om na te denken.

Meer informatie vindt u op het platform www.decorrespondent.nl.