De Bezige Bij

Rowan Atkinson speelt Jules Maigret in verfilming Simenons Maigret

ITV brengt de Maigrets van Simenon tot leven. Het Britse televisienetwerk heeft vandaag bevestigd dat er twee stand-alone films zullen worden gemaakt van Maigret en de maniak van Montmartre en Maigret en zijn dode. Jules Maigret, de Franse detective die de hoofdrol speelt in deze werken van George Simenon, zal worden gespeeld door Rowan Atkinson.
Atkinson is wereldbekend als comedian en acteur van rollen als Johnny English, Blackadder en Mr Bean. Over zijn rol als Maigret stelt hij:
“I have been a devourer of the Maigret novels for many years and I’m very much looking forward to playing such an intriguing character, at work in Paris during a fascinating period in its history”.

De productie van beide films zal in september 2015 van start gaan. Maigret zal worden geschreven door Stewart Harcourt, bekend van onder meer ‘Love & Marriage’ en ‘Treasure Island’. De films worden geproduceerd door Barnaby Thompson (‘Dorian Gray’) en Ben Latham-Jones (‘Middsummer Nights Dream’) van Ealing Studios, John Simenon van Maigret Productions en Stewart Harcourt.

Over Georges Simenon:
Georges Simenon werd in Luik geboren in 1903. Op zijn negentiende trok hij naar Parijs om het te maken als schrijver. Aanvankelijk publiceerde hij pulpfictie onder talloze pseudoniemen. Al snel brak Simenon door en werd hij beroemd met zijn beklijvende personage commissaris Maigret, waarmee hij de hedendaagse misdaadliteratuur een nieuwe dimensie gaf. Maar Simenon excelleerde ook in zijn onvergetelijke psychologische romans. Het succes van Simenon is daarom wereldwijd, duurzaam en overrompelend – van zijn boeken zijn meer dan een half miljard exemplaren verkocht.

Toen Simenon in 1989 stierf in Lausanne, had hij de wereld veroverd. De literaire kracht en het donkere realisme van zijn oeuvre hebben vandaag niets aan kracht ingeboet. Simenon is een van de grootste schrijvers van onze tijd. Niet alleen door de omvang van zijn werk – hij schreef makkelijk enkele tientallen bladzijden per dag en publiceerde tijdens zijn leven honderden titels – maar ook en vooral omdat hij de wispelturige, onbetrouwbare en onvoorspelbare menselijke natuur op onnavolgbare wijze onder woorden heeft gebracht.

Sinds september 2014 brengt De Bezige Bij de hoogtepunten uit Simenons tijdloze oeuvre opnieuw uit, waarbij de beste Maigrets en de aangrijpendste psychologische romans van Georges Simenon opnieuw het levenslicht zullen zien.

Mobiele versie afsluiten