Kunstenaars laten zich al eeuwen inspireren door het landschap, maar pas sinds de jaren zestig van de twintigste eeuw dient dat landschap ook zelf als kunst. In Expeditie land art gaat Sandra Smallenburg op zoek naar deze monumentale, maar toch vaak moeilijk te vinden landschapskunstwerken. Ze reist door desolate gebieden van Amerika en ontdekt er werken die ieders voorstellingsvermogen te boven gaan: sculpturen zo groot als het Empire State Building en zo uitgestrekt als een middelgrote stad. Ze vindt er kunstwerken in zoutmeren, op hoogvlaktes en in het binnenste van een eeuwenoude vulkaan. Ook dichter bij huis blijkt er belangwekkende land art te vinden. Onder meer in de Flevopolder, op de Drentse veengronden en in de Haagse duinen bevinden zich topwerken van bekende hedendaagse kunstenaars als Richard Serra, Robert Smithson en James Turrell.

Sandra Smallenburg is redacteur beeldende kunst bij NRC Handelsblad en werkte eerder als kunstcriticus voor de Amerikaanse tijdschriften artnews en Artforum.

Beniewd geraakt naar het werk van Sandra Smallenburg? Radioprogramma’s Opium op 4 en Kunststof Radio interviewden Smallenburg. Via onderstaande links kunt u deze fragmenten terugluisteren:

AVRO Opium op 4, 9 september 2015
NTR Kunststof Radio, 10 september 2015