Schrijf een nieuw Bommelverhaal dat door kenners gewaardeerd zal worden als een ‘echt’ Bommelverhaal. Dat is de uitdagende wedstrijd die de Toonder Compagnie, het bedrijf dat de auteursrechten op de werken van Marten Toonder beheert, uitschrijft.

Marten Toonder, de geestelijk vader van Olivier B. Bommel en Tom Poes was niet alleen tekenaar en schrijver, maar ook maatschappijcriticus en taalvernieuwer. Zijn invloed op de Nederlandse taal en cultuur is groot geweest. Hij is dan ook opgenomen in Het Pantheon van het Letterkundig Museum; de overzichtstentoonstelling die een ode brengt aan de honderd schrijvers die bepalend zijn geweest voor de Nederlandse literatuur.
In zijn verhalen blijkt Marten Toonder visionair, de meeste verhalen hebben aan actualiteit niets ingeboet. Geen wonder dat de nieuwe edities van zijn werk die jaarlijks verschijnen nog steeds nieuwe generaties lezers vinden.
Marten Toonder had een voorliefde voor thema’s die van alle tijden zijn, zoals de financiële crises, de strijd tussen de natuur en de industrialisatie en de wetenschap.
Het nieuwe verhaal zal bij voorkeur dan ook maatschappijkritisch zijn, de vaste bijfiguren zoals de Markies, burgemeester Dickerdack en schilder Terpen Tijn zijn natuurlijk onmisbaar en Rommeldam zal misschien eigentijdse kenmerken vertonen, maar toch zeker herkenbaar zijn.

De winnaar krijgt een waardig Bommelcadeau: een geldbedrag van € 500 en een door Marten Toonder gesigneerde prent van heer Bommel. Het verhaal zal worden gepubliceerd op de website van Toonder Compagnie. Daarbij heeft uitgeverij De Bezige Bij toegezegd dat het winnende verhaal, mits Bommel-waardig, in boekvorm zal worden gepubliceerd.

De wedstrijd zal staan onder leiding van een deskundige jury: Willem Feltkamp van de Toonder Compagnie, Milou Toonder, kleindochter van Marten Toonder en Suzanne Holtzer, hoofdredacteur van De Bezige Bij, de uitgever van het werk van Marten Toonder. Zij zullen de inzendingen beoordelen op stijl, verhaal en aansluiting bij de bestaande reeks Bommelverhalen.

Klik hier voor meer informatie en de wedstrijdvoorwaarden.