Nieuws / Speciale jubileumedities Joe Speedboot en Knielen op een bed violen

16.11.2014

Speciale jubileumedities Joe Speedboot en Knielen op een bed violen

Tien jaar geleden verschenen twee zeer bijzondere romans, die beide zouden uitgroeien tot een ongekend succes. Voor Tommy Wieringa betekende Joe Speedboot zijn grote doorbraak als literair auteur. Voor Jan Siebelink was Knielen op een bed violen de kroon op dertig jaar schrijverschap. Ter ere van dit jubileum verschenen deze maand luxe gebonden edities van deze prachtige romans.

Over Joe Speedboot:
Fransje Hermans, de verteller van het verhaal, is na een ongeluk invalide geraakt en heeft voorgoed zijn spraakvermogen verloren. Hij is de zelfbenoemde chroniqueur van het dorp Lomark. Zijn fascinatie voor de nieuweling Joe Speedboot is grenzeloos: Joe Speedboot, de jongen die zijn eigen naam gekozen heeft en op zijn vijftiende al bommenlegger, vliegtuigbouwer en bewegingsfilosoof is. Nauwgezet observeert Fransje hoe nog een nieuwkomer de natuurlijke orde van het dorp komt verstoren: Joe’s stiefvader Papa Afrika, een zachtaardige Nubiër met gazellenogen die een kleine scheepswerf begint op de oever van de Rijn. Dan verschijnt de geheimzinnige Picolien Jane, een beeldschone Zuid-Afrikaanse, aan wie Fransje zijn kronieken opdraagt en voor wie levenslange vriendschappen op het spel worden gezet. In haar komen alle verhalen samen, met noodlottige gevolgen.
Met Joe Speedboot leverde Tommy Wieringa een virtuoos geschreven ontwikkelingsroman die onmiddellijk een immens succes werd. Joe Speedboot kwam de Nederlandse literatuur binnenzeilen met geweld en zwier en is daar inmiddels niet meer uit weg te denken.

Over Tommy Wieringa:
Tommy Wieringa is de auteur van de bestsellers Joe Speedboot en Ceasarion. Van de eerste werden in vier jaar tijd meer dan 300.000 exemplaren verkocht. ZIjn meest recente roman is Dit zijn de namen, dat werd bekroond met de Libris Literatuur Prijs 2013.

Over Knielen op een bed violen:
Op een beslissend punt in zijn volwassen bestaan heeft Hans Sievez een diep-religieuze ervaring; hij is ervan overtuigd voor een kort moment in direct contact met God te hebben gestaan. In de daarop volgende zoektocht naar zingeving en het eeuwige leven verliest hij het zicht op de werkelijkheid en het contact met zijn omgeving. Zijn huwelijk en de relatie met zijn twee zoons komen onder grote druk te staan.
Met Knielen op een bed violen veroverde Jan Siebelink een ongekend groot en breed publiek van meer dan een half miljoen lezers. Het boek werd onderscheiden met de AKO Literatuurprijs en in verscheidene landen vertaald.

Over Jan Siebelink:
Jan Siebelink (1938) is de afgelopen jaren gaan behoren tot de succesvolste schrijvers van Nederland. Hij won de AKO Literatuurprijs en werd genomineerd voor onder meer de Libris Literatuurprijs en de NS Publieksprijs.

Meer over de auteur

Jan Siebelink

Jan Siebelink (1938) werd geboren te Velp, waar zijn vader een kleine bloemisterij dreef. Hij werd onderwijzer en studeerde in zijn vrije tijd Franse taal- en letterkunde. Tijdens zijn studie kwam hij in aanraking met het werk van de Franstalige schrijver J.-K. Huysmans. Diens roman A rebours maakte door zijn verblindende stijl, religieuze preoccupatie en...

Jan Siebelink
Tommy Wieringa

Tommy Wieringa schreef onder andere de romans Alles over Tristan (Halewijnprijs, 2002) en het boek waarmee hij doorbrak naar een groot lezerspubliek, Joe Speedboot (vele nominaties voor literaire onderscheidingen en de F. Bordewijkprijs, 2006). Zijn reisverhalen werden gebundeld in Ik was nooit in Isfahaan (2006). In 2007 verscheen De dynamica van begeerte, een aanstekelijk onderzoek...

Tommy Wieringa

Meer nieuws

  • Bette Dam wint De Loep met haar boek ‘Op zoek naar de vijand’

    Bette Dam wint ‘De Loep’ in de categorie Controlerende Onderzoeksjournalistiek met haar boek Op zoek naar de vijand. De Loep is een Belgisch-Nederlandse prijs voor onderzoeksjournalistiek die wordt uitgereikt door de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ) aan controlerende, opsporende en signalerende journalistiek. De jury van De Loep schreef het volgende in het juryrapport: “Een onderzoek van internationale klasse...

    Meer28.09.2020
  • Jeroen Olyslaegers is de laureaat van de Prijs van de KANTL voor Proza 2020

    Jeroen Olyslaegers wint de vierjaarlijkse Prozaprijs van de KANTL (Koninklijke Academie voor Taal en Letteren) voor zijn roman WIL. De KANTL reikt jaarlijks een literaire prijs uit. Die prijs richt zich afwisselend op proza, podiumteksten, essay en poëzie. Voor de KANTL-prijs van 2020 kwamen alle prozawerken uit de periode tussen 2016 en 2019 in aanmerking....

    Meer10.09.2020