Zondag 2 februari was Stefan Hertmans te gast bij Buitenhof n.a.v. zijn roman Oorlog en terpentijn. Deze roman verscheen afgelopen jaar en werd vorige week genomineerd voor Libris Literatuurprijs 2014. Buitenhof werd zondag om 12.00 uur uitgezonden op Nederland 1.

Vlak voor zijn dood in de jaren tachtig van de vorige eeuw gaf de grootvader van Stefan Hertmans zijn kleinzoon een paar volgeschreven oude cahiers. Jarenlang durfde Hertmans de schriften niet te openen – tot hij het wél deed en onvermoede geheimen vond. Het leven van zijn grootvader bleek getekend door zijn armoedige kinderjaren in het Gent van voor 1900, door gruwelijke ervaringen als frontsoldaat in de Eerste Wereldoorlog en door een jonggestorven grote liefde. In zijn verdere leven zette hij zijn verdriet om in stille schilderkunst. Stefan Hertmans’ jarenlange fascinatie voor zijn grootvaders leven bracht hem uiteindelijk tot het schrijven van deze aangrijpende roman.

Oorlog en terpentijn kan zich verheugen in grote internationale belangstelling. De vertaalrechten zijn inmiddels, na verhitte veilingen aansluitend op de Frankfurter Buchmesse, verkocht aan gerenommeerde uitgeverijen in Duitsland (Hanser Berlin), Frankrijk (Gallimard), Engeland (Harvill Secker), Australië/Nieuw-Zeeland (Text) en Denemarken (People’s Press), en het lijkt erop dat de zegetocht van deze bijzondere roman daarmee niet ten einde is. De eerste buitenlandse editie verschijnt najaar 2014 bij Hanser Berlin Verlag in een vertaling van Ira Wilhelm.

‘De sensibele Hertmans heeft niet alleen zijn grootvaders stem vertolkt, maar die van een hele generatie.’ – de Volkskrant
‘Een meesterwerk.’ – Humo

In Nederland en Vlaanderen zijn inmiddels 40.000 exemplaren van Oorlog en Terpentijn verkocht.