De Bezige Bij

Stefan Hertmans auteur Poëziegeschenk 2016

Onder het motto Jaren die druppelend versmelten staat de Poëzieweek in 2016 in het thema van herinneringen. De Vlaamse auteur Stefan Hertmans (Gent, 1951) gaat het Poëziegeschenk schrijven.

Als auteur van een omvangrijk literair en essayistisch oeuvre geniet hij een brede bekendheid. Recent scoorde hij een internationale bestseller met de roman Oorlog en terpentijn (De Bezige Bij), waarin ook de herinnering centraal staat. Oorlog en terpentijn werd bekroond met de AKO Literatuurprijs 2014, de Gouden Uil en genomineerd voor de Libris Literatuurprijs.

Op de vooravond van de Poëzieweek wordt voor de 22ste keer de VSB Poëzieprijs uitgereikt en in Vlaanderen de Herman de Coninckprijs. De Poëzieweek start donderdag 28 januari 2016 in Vlaanderen en Nederland met Gedichtendag en duurt t/m woensdag 3 februari; de prijsuitreiking van de Turing Gedichtenwedstrijd.

Wie wordt er niet lyrisch als het gaat om mooie jeugd- of vakantieherinneringen? Evengoed zijn we bij momenten ontroerd door ons verleden, zowel collectief als individueel. We herinneren ons onze eerste kus, maar ook wanneer de Twin Towers ingestort zijn. Herinneringen voeren ons terug naar een ver of nabij verleden, maar leiden ze ons soms ook niet om de tuin? Herinneringen kunnen ons op een roze wolk parkeren, maar kunnen ons evenzeer laten verdwalen in de minder aangename momenten van ons verleden. Poëzie is het genre bij uitstek om het verleden in woorden om te zetten, te bezingen, te bekritiseren, kortom, te herinneren.

Stefan Hertmans publiceerde romans, verhalen, essays en een groot aantal dichtbundels. Tot Hertmans’ meest succesvolle prozaboeken behoren de roman Naar Merelbeke (1994, nominatie Libris Literatuur Prijs), de reisverhalenbundel Steden (1998, nominatie Generale Bankprijs) en Oorlog en terpentijn. De roman Gestolde wolken uit 1988 werd bekroond met de Multatuliprijs en de roman Als op de eerste dag met de F. Bordewijk-prijs. Na zijn overstap naar De Bezige Bij verschenen de dichtbundel Kaneelvingers (2005), zijn verzamelde gedichten onder de titel Muziek voor de overtocht. Gedichten 1975-2005 (2006) en de essaybundel Het zwijgen van de tragedie (2007).

Tijdens de Poëzieweek krijgen de klanten van de boekhandel bij aankoop van € 12,50 aan poëzie het Poëziegeschenk cadeau. De Poëzieweek is een Nederlands-Vlaamse samenwerking van Stichting Poetry International, Poëziecentrum, Stichting Lezen Vlaanderen, Stichting Lezen Nederland, Poëzieclub, Wintertuin, het Nederlands Letterenfonds, Vlaams Fonds voor de Letteren, de Nederlandse Taalunie, Turing Foundation, VSBfonds, Boek.be en de CPNB. Met de bundeling van deze activiteiten willen de organisatoren een groter bereik creëren voor poëzie.

Mobiele versie afsluiten