Nieuws / Stefan Hertmans nieuwe gastschrijver Universiteit Leiden

07.06.2018

Stefan Hertmans nieuwe gastschrijver Universiteit Leiden

Romancier, dichter en essayist Stefan Hertmans is de 34e gastschrijver aan de Universiteit Leiden. Vanaf september zal Hertmans met studenten onderzoeken wat lezen in de huidige tijd nog betekent.

Gaat de leescultuur echt ten onder, zoals je zovelen hoort beweren? Samen met de studenten gaat Hertmans in een serie colleges na hoe lezen veranderd is, wat een digitale leescultuur inhoudt en wat dat betekent voor de toekomst voor de roman.

Het gastschrijverschap is sinds 1985 aan de Leidse universiteit gevestigd, en is een samenwerkingsverband van de universiteit met NRC Handelsblad. Vast onderdeel van het gastschrijverschap is de Albert Verweylezing, die Hertmans op donderdagavond 22 november zal houden onder de titel: ‘De fictie en de feiten’.

De eerste gastschrijver was Gerard Reve. Daarna volgden onder anderen Judith Herzberg, Frans Kellendonk, Anna Enquist, Renate Dorrestein, Arnon Grunberg, P.F. Thomése, Joke van Leeuwen, Tom Lanoye en vorig jaar Alfred Schaffer.

Stefan Hertmans werd al snel na zijn debuut Ruimte in 1981 erkend als een belangrijke literaire stem, en met recente romans als Oorlog en Terpentijn en De Bekeerlinge bereikte hij ook een groot en internationaal publiek. Het schrijverschap van Hertmans kenmerkt zich door die balans: zijn werk is een intellectuele zoektocht naar wat kunst kan betekenen in de wereld, en hoe dat werkt. Tegelijk zijn het aangrijpende en levensechte teksten over mensen en hun liefde.

Meer over de auteur

Stefan Hertmans

Stefan Hertmans (1951) publiceerde romans, verhalen, essays en een groot aantal dichtbundels. In 1995 ontving hij de Driejaarlijkse Prijs van de Vlaamse Gemeenschap voor de dichtbundel Muziek voor de overtocht (1995). Voor Bezoekingen kreeg hij de Prijs van de Vlaamse Gemeenschap (1995) en de Paul Snoekprijs (1996). Zijn poëziebundels werden tweemaal genomineerd voor de VSB-poëzieprijs,...

Stefan Hertmans

Meer nieuws

  • Bette Dam wint De Loep met haar boek ‘Op zoek naar de vijand’

    Bette Dam wint ‘De Loep’ in de categorie Controlerende Onderzoeksjournalistiek met haar boek Op zoek naar de vijand. De Loep is een Belgisch-Nederlandse prijs voor onderzoeksjournalistiek die wordt uitgereikt door de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ) aan controlerende, opsporende en signalerende journalistiek. De jury van De Loep schreef het volgende in het juryrapport: “Een onderzoek van internationale klasse...

    Meer28.09.2020
  • Jeroen Olyslaegers is de laureaat van de Prijs van de KANTL voor Proza 2020

    Jeroen Olyslaegers wint de vierjaarlijkse Prozaprijs van de KANTL (Koninklijke Academie voor Taal en Letteren) voor zijn roman WIL. De KANTL reikt jaarlijks een literaire prijs uit. Die prijs richt zich afwisselend op proza, podiumteksten, essay en poëzie. Voor de KANTL-prijs van 2020 kwamen alle prozawerken uit de periode tussen 2016 en 2019 in aanmerking....

    Meer10.09.2020