Nieuws / Stefan Hertmans spreekt negende SPUI25-lezing uit

22.06.2015

Stefan Hertmans spreekt negende SPUI25-lezing uit

Dit jaar spreekt gevierd schrijver en essayist Stefan Hertmans de jaarlijkse SPUI25-lezing uit op 18 september in de Aula van de Lutherse Kerk. Hij treedt daarmee in het voetspoor van onder anderen Philipp Blom, David Van Reybrouck, A.S. Byatt en Karen Armstrong, die in voorgaande jaren het academisch-culturele seizoen van SPUI25 openden. Hertmans zal spreken over het verschil tussen herdenken en herinneren en de implicaties daarvan voor de verhouding tussen individu en samenleving. Na afloop wordt Hertmans geïnterviewd door Mirjam van Hengel.

Negende SPUI25-lezing
18 september 2015
20.00 – 21.30 uur
Gratis toegang
Hier kunt u zich aanmelden

Tussen herdenken en herinneren

Herdenkingen zijn iets anders dan herinneringen. Naar aanleiding van de talrijke herdenkingen van de Eerste Wereldoorlog die Europa over zich heen kreeg, had Stefan Hertmans, auteur van de roman Oorlog en terpentijn, steeds sterker de indruk dat herdenkingen soms zelfs haaks op concrete herinneringen staan. Herinneringen zijn particulier, vaak intiem en gediversifieerd. Ze maken deel uit van de geschiedenis van een individu, soms van een groep. Herdenkingen zijn een kwestie van groepsgedrag, van collectiviteit en samenhang, van regeringsleiders en naties. Maar herdenken die verheffende ceremonies wel in naam van hen die zich een soms ongewenste waarheid herinneren? Nadenken over het onderscheid tussen herdenken en herinneren kan ons iets leren over de verhouding, zelfs de spanning tussen individu en samenleving, tussen het intieme en het openbare. Die verhouding is niet bepaald eenvoudig te traceren, maar ze bevat een van de oudste thema’s van de literatuur.

Stefan Hertmans

Stefan Hertmans (1951) publiceerde romans, verhalen, essays en een groot aantal dichtbundels. In 1995 ontving hij de Driejaarlijkse Prijs van de Vlaamse Gemeenschap voor de dichtbundel Muziek voor de overtocht (1995). Voor zijn poëziebundels werd hij tweemaal genomineerd voor de VSB-poëzieprijs, met Muziek voor de overtocht (1995) en Goya als hond (2000), de laatstgenoemde bundel ontving de Maurice Gilliamsprijs.

Tot Hertmans’ meest succesvolle prozaboeken behoren de roman Naar Merelbeke (1994, nominatie Libris Literatuur Prijs) en de reisverhalenbundel Steden (1998, nominatie Generale Bankprijs). De roman Gestolde wolken uit 1988 werd bekroond met de Multatuliprijs en de roman in verhalen Als op de eerste dag met de F. Bordewijk-prijs. Na zijn overstap naar De Bezige Bij verschenen de dichtbundel Kaneelvingers (2005), zijn verzamelde gedichten onder de titel Muziek voor de overtocht. Gedichten 1975-2005 (2006) en de essaybundel Het zwijgen van de tragedie (2007). In augustus 2013 verscheen zijn veelgeprezen roman Oorlog en terpentijn. Voor deze roman werd hij bekroond met de AKO Literatuurprijs 2014, de Gouden Uil en genomineerd voor de Libris Literatuurprijs.

Mirjam van Hengel

Mirjam van Hengel (1967) is poëzieredacteur bij uitgeverij Querido en programmamaker bij o.a. De Nieuwe Liefde. Ze studeerde Nederlandse letterkunde aan de Universiteit Utrecht en was voorheen werkzaam bij uitgeverij Van Oorschot en in de literaire journalistiek, onder andere als literair criticus bij Het Financieele Dagblad en als redacteur bij Tirade. In 2014 publiceerde ze Hoe mooi alles. Leo en Tineke Vroman, een liefde in oorlogstijd (Querido), dat vanaf september als toneelstuk in première gaat. Ze werkt momenteel aan de biografie van Remco Campert.

Meer over de auteur

Stefan Hertmans

Stefan Hertmans (1951) publiceerde romans, verhalen, essays en een groot aantal dichtbundels. In 1995 ontving hij de Driejaarlijkse Prijs van de Vlaamse Gemeenschap voor de dichtbundel Muziek voor de overtocht (1995). Voor Bezoekingen kreeg hij de Prijs van de Vlaamse Gemeenschap (1995) en de Paul Snoekprijs (1996). Zijn poëziebundels werden tweemaal genomineerd voor de VSB-poëzieprijs,...

Stefan Hertmans

Meer nieuws

  • Bette Dam wint De Loep met haar boek ‘Op zoek naar de vijand’

    Bette Dam wint ‘De Loep’ in de categorie Controlerende Onderzoeksjournalistiek met haar boek Op zoek naar de vijand. De Loep is een Belgisch-Nederlandse prijs voor onderzoeksjournalistiek die wordt uitgereikt door de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ) aan controlerende, opsporende en signalerende journalistiek. De jury van De Loep schreef het volgende in het juryrapport: “Een onderzoek van internationale klasse...

    Meer28.09.2020
  • Jeroen Olyslaegers is de laureaat van de Prijs van de KANTL voor Proza 2020

    Jeroen Olyslaegers wint de vierjaarlijkse Prozaprijs van de KANTL (Koninklijke Academie voor Taal en Letteren) voor zijn roman WIL. De KANTL reikt jaarlijks een literaire prijs uit. Die prijs richt zich afwisselend op proza, podiumteksten, essay en poëzie. Voor de KANTL-prijs van 2020 kwamen alle prozawerken uit de periode tussen 2016 en 2019 in aanmerking....

    Meer10.09.2020