De Bezige Bij

Stefan Hertmans wint De Inktaap 2016

Op maandag 14 maart ontving Stefan Hertmans de literaire jongerenprijs De Inktaap. Zijn roman Oorlog en terpentijn werd door ruim 1.400 scholieren uit Nederland, Vlaanderen, Suriname, Curaçao en Aruba uitgeroepen tot absolute favoriet. Hertmans ontving de prijs in de Doelen te Rotterdam in het bijzijn van duizend scholieren, de juryleden van De Inktaap.

Voor de literaire jongerenprijs De Inktaap lezen scholieren van 15 tot 18 jaar jaarlijks vier boeken. Drie daarvan wonnen de Gouden Boekenuil (nu Fintro Literatuurprijs), de AKO Literatuurpijs (nu ECI Literatuurprijs) en de Libris Literatuur Prijs. Het vierde boek is een Caribische nominatie. De afgelopen maanden lazen en beoordeelden ruim 1.400 leerlingen uit het Nederlandse taalgebied de vier genomineerde boeken. De Inktaap stimuleert het lezen van en discussiëren over Nederlandstalige literaire werken door leerlingen in de hoogste klassen van het secundair onderwijs.

Voor De Inktaap 2016 waren genomineerd:

Een greep uit de reacties van de jongeren op Oorlog en terpentijn:

De prijs werd uitgereikt tijdens de feestelijke slotdag in de Doelen te Rotterdam. Op de slotdag werden de genomineerde auteurs voorgesteld en geïnterviewd door de scholieren. Daarnaast verdedigden de jonge lezers hun keuze in een spannend debat en konden ze deelnemen aan een (inter)actieve schrijfworkshop van auteurs Hanneke Hendrix en Lize Spit. Gery Mendes verwelkomde de leerlingen en Winne sloot de slotdag af met een muzikaal optreden. De presentatie was in handen van Derek Otte en Oscar Kocken.

Eerdere winnaars van De Inktaap:
Onder anderen: Ilja Leonard Pfeiffer – La Superba, Tommy Wieringa – Dit zijn de namen, David Pefko – Het voorseizoen, Yves Petry – De maagd Marino, Robert Vuijsje – Alleen maar nette mensen, A.F.Th – Het schervengericht en Dimitri Verhulst – De helaasheid der dingen.

Mobiele versie afsluiten