Dit is mijn hof van Chris De Stoop is genomineerd voor de Jan Wolkers Prijs 2016. In dit aangrijpende en persoonlijke relaas schetst De Stoop de geschiedenis van de Hedwigepolder. De beroemdste polder van de lage landen, schrijlings op de Zeeuws-Vlaamse grens, moet en zal onder water worden gezet. Deze polder is symbool geworden voor het oude boerenland dat moet wijken voor nieuwe natuurgebieden. Dit raakt de bevolking diep in de ziel.
Over de Jan Wolkers Prijs
Alle ‘groene’ boeken komen voor de bekroning in aanmerking. Onverschillig of het een roman, dichtbundel, kinderboek of (semi-) wetenschappelijk werk is. Zolang de natuur maar de hoofdrol speelt.
De keus voor de naam Jan Wolkers Prijs was eenvoudig: “In al het werk van Wolkers kom je natuur tegen, in zijn boeken, beeldende kunst en in zijn tuin op Texel, waar hij als televisiemaker prachtig over planten en dieren sprak.” De organisatoren vinden het een eer dat Karina Wolkers het idee voor de prijs meteen omarmde. “Het klinkt mooi hè, de Jan Wolkers Prijs. Nou was Jan wat ambivalent wat prijzen betreft, maar deze zou hij heel mooi hebben gevonden.” Juist in een land waar niet heel veel natuur meer is, maar dat wel een grote culturele traditie en verbondenheid heeft met de natuur is er behoefte aan gepassioneerde groene boeken. De naam ‘Jan Wolkers Prijs’ geeft bovendien aan dat humor en wat dwarsigheid kunnen meewegen in de beoordeling.
De jury van de Jan Wolkers Prijs bestaat uit Allard Stapel (Wereld Natuur Fonds), Karina Wolkers, Jean-Pierre Geelen (de Volkskrant) en Anneke Naafs (Vroege Vogels). De Jan Wolkers Prijs bestaat uit een geldbedrag van 5.000 euro en een originele tekening gemaakt door Siegfried Woldhek.