De Sybren Poletprijs, de grote prijs voor experimentele literatuur, wordt dit jaar voor het eerst uitgereikt. De prijs is toegekend aan dichter, romancier en theaterschrijver Peter Verhelst voor zijn gehele oeuvre. De prijs bedraagt €35.000,- en zal feestelijk worden uitgereikt op donderdagmiddag 15 november in EYE te Amsterdam.

De Vlaming Peter Verhelst (1962) is schrijver van ruim vijftig dichtbundels, romans en theaterstukken. Tot zijn bekendste werken behoren de romans Tongkat en Memoires van een luipaard en de dichtbundel Nieuwe sterrenbeelden. Zijn meest recente roman is Voor het vergeten.

De jury prijst Verhelst als een van de meest veelzijdige Nederlandstalige auteurs en typeert hem als ‘een magistrale oeuvrebouwer. Verhelst is de ontwerper van een literair labyrint dat blijft groeien in eenheid en verscheidenheid, waarin je eindeloos kunt dwalen, of een van de vele uitgangen kunt nemen, maar de eindbestemming nooit vindt.’

De Sybren Poletprijs, ter bekroning van het oeuvre van een Nederlandstalige auteur die schrijft in de geest van Polets werk, zal vanaf nu iedere drie jaar worden uitgereikt. Initiatiefnemer is de Stichting Sybren Polet, in het leven geroepen door dichter, schrijver en essayist Sybren Polet en vertaalster Cora Polet, zijn vrouw, ter ondersteuning en aanmoediging van literair werk in de traditie van Polets experimentele oeuvre. Dit jaar bestond de jury van de prijs uit Laurens Ham, Jos Joosten (voorzitter), Marije Koens, Bart Vervaeck en Marieke Winkler.

De prijs wordt feestelijk uitgereikt op 15 november om 15:30 (inloop vanaf 15:00 u) in
EYE Filmmuseum / Zaal: Room at the Top / IJpromenade 1 / 1031 KT AMSTERDAM