De Bezige Bij

Teju Cole spreekt Spui25-lezing uit

Dit jaar, op 23 september, spreekt de gevierde Nigeriaans-Amerikaanse schrijver, essayist, kunsthistoricus en fotograaf Teju Cole de jaarlijkse SPUI25-lezing uit in de Aula van de Lutherse Kerk. Hij treedt daarmee in het voetspoor van onder anderen Stefan Hertmans, Phillipp Blom, David van Reybrouck, A.S. Byatt en Karen Armstrong, die in voorgaande jaren het academisch-culturele seizoen van SPUI25 openden. Teju Cole, bekend van de roman Open stad, zal spreken over classificaties van ‘de ander’ in literatuur, politiek en samenleving. Na afloop wordt hij geïnterviewd door Stephan Sanders.

Tolstoy of the Zulus: A Meditation On the Excellent Other

De Amerikaanse Nobelprijswinnaar Saul Bellow vroeg zich in een interview eens af: “Who is the Tolstoy of the Zulus? The Proust of the Papuans? I’d be glad to read him.” In de SPUI25-lezing van dit jaar onderzoekt de Nigeriaans-Amerikaanse auteur Teju Cole de verschillende classificaties die gepaard gaan met het denken over zowel een ‘Tolstoj’ als ‘Zoeloes’. Wat zijn de metafysische en politieke implicaties van deze termen? Cole beschrijft de fragiliteit van dergelijke classificaties. Daarnaast bespreekt hij de veelbelovende alternatieven die we kunnen vinden in ons hedendaags engagement met hen die wij als ‘de ander’ beschouwen. Voor zijn lezing zal Cole zich baseren op zijn ideeën over fictie, zijn kritische werk binnen de fotografie en zijn ervaring als fotograaf, kunsthistoricus en curator.

Let op: de voertaal van dit programma is Engels

Teju Cole

Teju Cole (1975) is schrijver, kunsthistoricus en fotograaf. Hij is ‘Distinguished Writer in Residence’ aan Bard College (New York) en fotografiecriticus bij The New York Times Magazine.

Teju Cole werd geboren in de VS in 1975 en groeide op in Nigeria, het land waar zijn ouders vandaan komen. Momenteel woont hij in Brooklyn, New York. Hij is auteur van drie boeken. Elke dag is voor de dief werd uitgeroepen tot boek van het jaar door The New York Times, The Globe and Mail, NPR en The Telegraph. Zijn tweede roman Open stad werd met nog meer lof ontvangen en won de PEN/Hemingway Award, de New York City Book Award for Fiction, de Rosenthal Award of the American Academy of Arts and Letters en de Internationaler Literaturpreis. Hij nam in 2015 de Windham Prize for Fiction in ontvangst. In augustus 2016 komt zijn nieuwe boek uit, Known and Strange Things, een essaybundel over kunst, literatuur en politiek, met onderwerpen variërend van Virginia Woolf en WG Sebald tot Obama, Palestina en Boko Haram.

Teju Cole heeft veel bijdragen geleverd aan prominente tijdschriften zoals The New York Times, The New Yorker, Granta en vele anderen. Zijn foto’s werden geëxposeerd in India, IJsland en de VS en gepubliceerd in vele tijdschriften.

Stephan Sanders

Stephan Sanders (Haarlem, 1961) is schrijver, columnist, essayist en (radio)presentator. Hij studeerde filosofie en politieke wetenschappen in Amsterdam en publiceert sinds 1985 in diverse dag- en weekbladen waaronder de Volkskrant en NRC Handelsblad. In zijn vaste column in Vrij Nederland toont hij zich een scherp observator van de Nederlandse politiek en maatschappij, met name als het gaat om intolerantie en de multiculturele samenleving. Hij publiceerde o.a. de boeken Ai, JamaicaConnie Francis of de onschuld van Amerika, Buitenwacht, Zon, zee en oorlog, Liefde is voor vrouwen en Iets meer dan een seizoen (over Anil Ramdas), waarin identiteit en afkomst steeds belangrijke thema’s zijn. Sanders reisde voor zijn verhalen naar onder meer Zuid-Afrika, Suriname en Gambia.

Aanmelden

Toegang tot de activiteiten van SPUI25 is gratis. Aanmelden is niet vrijblijvend. Wij rekenen op uw komst. Bent u verhinderd, dan graag doorgeven via spui25@uva.nl | T: 020 525 8142.

Mobiele versie afsluiten