Nieuws / tentoonstelling: Dick Matena. Getekend leven.

23.06.2015

tentoonstelling: Dick Matena. Getekend leven.

Museum Meermanno | Huis van het boek eert deze zomer, van 6 juni t/m 27 september, striptekenaar Dick Matena (1943) met de grote tentoonstelling ‘Dick Matena. Getekend leven‘. Deze tentoonstelling laat aan de hand van ruim 200 originele tekeningen en schetsen, boeken en brieven, Matena’s veelzijdigheid, zijn ongelooflijk grote productie en zijn vernieuwingsdrift zien.

Dick Matena’s werk varieert van humoristische jeugdstrips tot controversiële strips voor volwassenen. Zijn meest vernieuwende invloed op de stripwereld ligt in zijn bewerkingen van Nederlandstalige literaire meesterwerken.

In dienst bij Toonder
Matena begon op zeventienjarige leeftijd bij de Toonder Studio’s. Marten Toonder onderkende al snel het talent van Matena en zette hem in voor zijn eigen dagstrips van Heer Bommel. De eerste strip die Matena onder eigen naam publiceerde, was Polletje Pluim. Bij een brand in de jaren zeventig bij de Toonder Studio’s gingen de originele pagina’s van deze strip op twee na verloren. Beide zullen op de expositie te zien zijn.

Carrière als zelfstandig stripmaker
Vervolgens werkte Matena voor de weekbladen Pep, Eppo en Mickey Maandblad, waarvoor hij De Argonautjes (die momenteel opnieuw worden uitgegeven), Ridder Roodhart, Grote Pyr, Kleine Pier, Dandy en Virl tekende. In de jaren zeventig maakte hij een carrièreswitch: hij begon realistisch te tekenen, eerst nog voor jeugdbladen, maar al snel voor een volwassen publiek, in tijdschriften als Gummi, Titanic en Comics. Deze strips, o.a. ‘Amen’, ‘Mythen’ en ‘De prediker’, betekenden eind jaren zeventig zijn internationale doorbraak in Europa en in de Verenigde Staten, waar zijn werk onder meer werd gepubliceerd in Heavy Metal. In zijn volwassen werk tastte hij de grenzen af van zowel zijn eigen kunnen alsook van normen, waarden en moraal.

Literatuur
In 1988 begon Matena met bewerkingen van jeugdliteratuur. Voorbeelden daarvan zijn Kruimeltje, Dik Trom, Pietje Bell en het onlangs in boekvorm verschenen Afke’s tiental. Hierna richtte hij zich op de literatuur voor volwassenen en vond daarvoor zelfs een nieuw genre uit: een beeldverhaal met daarin de complete tekst van een roman. Als eerste tekende hij op deze wijze De avonden van Gerard Reve, gevolgd door klassiekers als Kaas en Het dwaallicht van Willem Elsschot en Kort Amerikaans van Jan Wolkers.

Magazine
Bij de tentoonstelling verschijnt een rijk geïllustreerd tentoonstellingsmagazine van 160 pagina’s geschreven door o.a. stripkenner Rob van Eijck. Prijs € 9,95.

Meer over de auteur

Dick Matena

Dick Matena (1943), striptekenaar en auteur van graphic novels, begon in 1960 zijn carrière bij Toonder Studio’s. Voor het stripblad Pep maakte hij verschillende jeugdstrips en schreef teksten voor De Partners en Storm. Door publicaties in het Amerikaanse magazine Heavy Metal kwam hij onder contract te staan van het agentschap Selecciones Illustrades, dat werk over...

Dick Matena

Meer nieuws

  • Bette Dam wint De Loep met haar boek ‘Op zoek naar de vijand’

    Bette Dam wint ‘De Loep’ in de categorie Controlerende Onderzoeksjournalistiek met haar boek Op zoek naar de vijand. De Loep is een Belgisch-Nederlandse prijs voor onderzoeksjournalistiek die wordt uitgereikt door de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ) aan controlerende, opsporende en signalerende journalistiek. De jury van De Loep schreef het volgende in het juryrapport: “Een onderzoek van internationale klasse...

    Meer28.09.2020
  • Jeroen Olyslaegers is de laureaat van de Prijs van de KANTL voor Proza 2020

    Jeroen Olyslaegers wint de vierjaarlijkse Prozaprijs van de KANTL (Koninklijke Academie voor Taal en Letteren) voor zijn roman WIL. De KANTL reikt jaarlijks een literaire prijs uit. Die prijs richt zich afwisselend op proza, podiumteksten, essay en poëzie. Voor de KANTL-prijs van 2020 kwamen alle prozawerken uit de periode tussen 2016 en 2019 in aanmerking....

    Meer10.09.2020