“Een aantal nauwelijks opvallende gebeurtenissen en feiten uit de werkelijkheid door de verbeelding en de betovering van de stijl tot iets groots transformeren – dàt is voor mij literatuur.” Aldus Jan Siebelink.
Naar aanleiding van zijn vijfenzeventigste verjaardag eert het Letterkundig Museum de schrijver vanaf 8 maart 2013 met de grote overzichtstentoonstelling ‘Jan Siebelink. Het wonder dat mij is geschied.’

In het veelzijdige oeuvre van Siebelink keert een aantal thema’s regelmatig terug. De belangstelling voor de Franse taal, wielrennen en het leraarschap vinden allemaal hun plaats in zijn boeken. Maar vooral is zijn kijk op zijn streng christelijke jeugd terug te vinden in de verhalen. Van de kwekerij van zijn vader en zijn fascinatie voor symbolisten tot de diverse Haagse locaties die decor zijn van vele van zijn romans; alle elementen uit het leven en werk laten zich op aantrekkelijke wijze in beelden vangen. Siebelink zelf neemt in een speciale audiotour de bezoekers mee door zijn werk, leven en liefdes.

De tentoonstelling geeft inzicht in de vele facetten van Siebelinks schrijversleven. Van zijn vriendschappen met talrijke schrijvers, beeldend kunstenaars en andere personen uit het culturele leven, tot zijn liefde voor mooie schoenen en snelle bolides. Het persoonlijke fotomateriaal, de handschriften, correspondenties, aantekeningen en vele kunstwerken geven een nooit eerder getoond inkijkje in de wereld van een sensitief schrijver.

Gelijktijdig met de opening van ‘Jan Siebelink. Het wonder dat mij is geschied’ lanceert het Letterkundig Museum een landelijke literaire wandelapp, met routes door verschillende Nederlandse steden. De eerste wandeling die het museum aanbiedt, voert door het Den Haag van Siebelink. Foto’s, citaten, handschriften en filmfragmenten leggen de relatie tussen de te bezoeken locaties en Siebelinks romans. Later in 2013 volgt een Couperus-route. De Bezige Bij brengt bij de tentoonstelling het gelijknamige Schrijversprentenboek over het leven en werk van Siebelink.

De tentoonstelling ‘Jan Siebelink. Het wonder dat mij is geschied’ is te zien van 8 maart tot en met 25 augustus 2013.

Foto © Paul Levitton