De Bezige Bij

Theatervoorstelling ANNE wint Innovatieprijs

De theatervoorstelling ANNE, over het leven van Anne Frank, heeft de Nationale Innovatieprijs 2014 gewonnen. Op woensdag 21 mei a.s. zal de prijs worden uitgereikt aan producenten Robin de Levita en Kees Abrahams.

ANNE wint de onderscheiding omdat de jury ‘zeer onder de indruk’ is van de innovatieve wijze waarop de iconische Anne Frank wordt gepresenteerd in het stuk. Ook de architectuur van het speciaal gebouwde Theater Amsterdam verdient lof. De ambiance van het gebouw straalt ingetogen klasse en gastvrijheid uit, aldus de jury.

De theatervoorstelling, die geschreven werd door Jessica Durlacher en Leon de Winter, is gebaseerd op het dagboek van Anne Frank. Het Anne Frank Fonds in Basel, dat eigenaar is van de dagboekteksten, heeft het schrijversechtpaar gevraagd om aan de internationale productie mee te werken. Het stuk kreeg veel aandacht in de internationale pers. Klik hier voor een overzicht van de stukken.

ANNE. De theatertekst bevat de integrale theatertekst en ligt nu in de boekhandel.
Dagblad van het Noorden schreef: ‘Het thema is aangrijpend. De uitvoering heeft wisselende reacties opgeroepen en recensies opgeroepen. Daarom is het goed dat het in boekvorm is verschenen, zodat geïnteresseerden zich een idee kunnen vormen van de voorstelling. Daarbij gaat het om niet alleen om de tekst die gezegd wordt. Lezers moeten de filmbeelden op de brede schermen, de muziek, het spel van de acteurs, hun stemmen en de vertolking er bij denken. Maar de uitvoerige regieaanwijzingen zijn bijzonder interessant met betrekking tot het maakproces. ****

ANNE vertelt wereldberoemde verhaal op een totaal nieuwe manier, zodat het ook een nieuwe generatie zal aanspreken. Het stuk ging begin mei in première in Theater Amsterdam. Klik hier voor meer informatie.

Mobiele versie afsluiten