Vanmiddag is Theo Olof verkozen tot Heer van Stand. De bekendmaking vond plaats in het DeLaMar Theater, voorafgaand aan de matineevoorstelling van de Bommelmusical De Nieuwe IJstijd.

'Met deze verkiezing wilden wij de schijnwerpers nu eens richten op hen, die geestelijke bagage paren aan creativiteit, charisma aan bescheidenheid, goede manieren aan een zucht naar eenvoud. Wij wilden een podium bieden aan diegenen, die in het moderne mediageweld al te makkelijk kopje onder gaan: de ware Heren van Stand, opvolgers van hun grote voorganger Olivier B. Bommel.' aldus de jury.

De jury roemt Theo Olof als 'een man die goede smaak, goede manieren en goede daden in zich verenigt, de enige echte Heer van Stand van Nederland.'

De deskundige jury, Wim Hazeu, biograaf van Marten Toonder, Andre Testa, voorzitter van het Nederlands Instituut voor het Beeldverhaal en Boekillustratie, en Robbert Ammerlaan, publisher at large van De Bezige Bij, kozen de enige echte Heer van Stand van Nederland uit  een shortlist van 6 heren die de meeste stemmen kregen. Deze zes genomineerden waren, in alfabetische volgorde: Job Cohen, Adriaan van Dis, Theo Olof, Pim Oosterheert, Ernst Daniël Smid en Hans Wiegel.

Op 2 mei 2012 is het precies honderd jaar geleden dat Marten Toonder, de geestelijk vader van Olivier B. Bommel en Tom Poes en vader van de Nederlandse strip, werd geboren. Om dit te vieren is 2012 uitgeroepen tot Toonderjaar. In dit jubileumjaar organiseert De Bezige Bij, in samenwerking met NRC Handelsblad en het Letterkundig Museum, de verkiezing van de Heer van Stand. Op www.heervanstand.nl kon het publiek vanaf eind februari geschikte heren voordragen en/of stemmen op reeds voorgedragen kandidaten.

Lees hier het juryrapport.

 Voor meer activiteiten in dit Toonderjaar zie: www.toonderjaar.nl