De Bezige Bij

Tom McCarthy op shortlist Man Booker Prize 2015

Op dinsdag 15 september is de shortlist van de Man Booker Prize bekend geworden. Bezige Bij-auteur Tom McCarthy is met Satin Island genomineerd voor deze prestigieuze prijs. Op 13 oktober 2015 wordt de winnaar bekend gemaakt van de Man Booker Prize. Het winnende boek krijgt de naam ‘Beste boek van het jaar’ in de categorie fictie. Satin Island verschijnt op 8 oktober in de Nederlandse vertaling.

Over Satin Island
U. is een getalenteerd maar ongemakkelijk figuur die voor een hoog aangeschreven consultancykantoor in Londen werkt. Zijn werkgever geeft advies aan grote bedrijven en regeringen en verwacht van de ‘bedrijfsantropoloog’ – U. dus – dat hij hen helpt de wereld om hen heen te ontcijferen, vooral nu er een gigantisch project wordt aangeboden. Maar in plaats van onderzoek te verrichten, loopt U. zijn tijd te verdoen en raakt hij geobsedeerd door de beelden die de wereld dagelijks op hem loslaat: olielekken, Afrikaanse autofiles, rolschaatsoptochten en zombieparades. Is er, vraagt U. zich af, een geheime logica die deze beelden verbindt? Een codex die, eenmaal gekraakt, de ware reden van ons bestaan ontsluit?
Terwijl U. manoeuvreert tussen het visionaire en het vage, het briljante en het onzinnige, komt de ware bedoeling van Satin Island naar voren. Een gepassioneerde en meesterlijke roman over onze verwarrende tijd.

Over Tom McCarthy
Tom McCarthy werd in 1969 geboren en groeide op in Londen. Zijn debuutroman Remainder werd door onder meer The Observer uitgeroepen tot beste boek van het jaar. Verder schreef McCarthy de roman Men in Space en een non-fictieboek over Kuifje, Tintin and the Secret of Literature. Zijn derde roman C stond op de shortlist voor de Man Booker Prize. McCarthy woont in Londen.

‘McCarthy is een geboren schrijver. Een tamelijk geweldige, die een manier heeft ontdekt om cultuurtheorie grappig, beangstigend en spannend te maken. Dit boek is, met andere woorden, uiterst lezenswaardig.’ – The New York Times

The Man Booker Prize

Mobiele versie afsluiten