De film Tonio, gebaseerd op het gelijknamige boek van A.F.Th. van der Heijden over de dood van zijn zoon Tonio, dingt namens Nederland mee naar een Oscar voor Beste Buitenlandse film. Het drama is gekozen uit elf Nederlandse films. Op 24 januari 2017 maakt de Academy de nominaties bekend. De 89e Oscars worden uitgereikt op 26 februari 2017.

Parool Film Fest

Tevens is Tonio de openingsfilm van het Parool Film Fest (Paff) op woensdag 5 oktober. De film beleeft zijn exclusieve wereldpremière in de FilmHallen te Amsterdam in het bijzijn van cast en crew.

In Tonio, geregisseerd door Paula van der Oest, spelen Pierre Bokma en Rifka Lodeizen de ouders van Tonio, een rol van Chris Peters. Hij wordt op 21-jarige leeftijd geschept door een auto, waarbij hij om het leven komt. De film draait vanaf 22 september in Nederland.

Parels en kalveren

De Bezige Bij is dit jaar de hofleverancier van de Nederlandse cinematografie met maar liefst drie boekverfilmingen (Knielen op een bed violen van Jan Siebelink, Nooit meer slapen van Willem Frederik Hermans en De helleveeg van A.F.Th. van der Heijden) in de strijd voor de Parel voor de Beste Boekverfilming 2016 én het Gouden Kalf voor de beste Nederlandse speelfilm. In totaal hebben deze drie films tezamen 21 nominaties voor het Gouden Kalf. Tevens is de film De held, naar de gelijknamige roman van Jessica Durlacher, de openingsfilm van het Nederlands Film Festival.