A.F.Th. van der Heijden behoort tot de zes schrijvers die nog kans maken op de Libris Literatuur Prijs 2012 en de bijbehehorende 50.000 euro. Zijn requiemroman Tonio werd genomineerd.

Op de Eerste Pinksterdag van 2010 komt Tonio van der Heijden, het enig kind van A.F.Th. van der Heijden en Mirjam Rotenstreich, bij een verkeersongeval om het leven. A.F.Th. van der Heijden doet het enige waar hij op dat moment toe in staat is: in zijn herinnering graven, aantekeningen maken, schrijven. Daarbij voortgedreven door twee dwingende vragen: wat gebeurde er met Tonio in de laatste uren en dagen voorafgaand aan de ramp, en hoe kon dit ongeluk plaatsvinden? Een zoektocht naar het wat en het hoe, die leidt langs verschillende ooggetuigen, vrienden, politiemensen, artsen en het mysterieuze meisje Jenny, dat in de laatste weken van Tonio’s leven een cruciale rol blijkt te hebben vervuld. Tonio vormt de neerslag van die zoektocht. Een nauwgezette reconstructie van een jongensleven en een radeloze queeste naar zin en betekenis.

Uit de longlist van achttien titels koos de jury onder voorzitterschap van prof. dr. Robbert Dijkgraaf voor de volgende shortlist:

Jeroen Brouwers – Bittere bloemen (Atlas)
Miquel Bulnes – Het bloed in onze aderen (Prometheus)
A.F.Th. van der Heijden – Tonio (De Bezige Bij)
Jan Van Loy – Ik, Hollywood (Nieuw Amsterdam)
Jan van Mersbergen – Naar de overkant van de nacht (Cossee)
Ivo Victoria – Gelukkig zijn we machteloos (Anthos)

De winnaar wordt op 7 mei bekendgemaakt tijdens het traditioneel galadiner voor genodigden in een rechtstreekse uitzending van Nieuwsuur vanuit het Amstel Hotel te Amsterdam.