De Bezige Bij

TV-serie Land van aankomst genomineerd

De televisieserie Land van aankomst, geregisseerd door René Roelofs en Paul Scheffer, geproduceerd door Interakt, is als enige Nederlandse documentaire genomineerd voor de Prix Europe 2014, in de categorie TV IRIS (beste Europese interculturele tv-programma) binnen het European Broadcasting Festival.

De serie is gebaseerd op het gelijknamige boek van Paul Scheffer dat voor het eerst verscheen in 2007. Het werd een bestseller; er werden meer dan 40.000 exemplaren verkocht.
Land van Aankomst laat zien hoe de immigratie vanaf de jaren vijftig tot in onze tijd Europa onomkeerbaar heeft veranderd. De documentaire geeft een impressionistisch beeld van die ingrijpende ervaring. De film bestaat uit sprekende en indringende archiefbeelden – fragmenten van documentaires, reportages, speelfilms en nieuwsuitzendingen – afkomstig uit Zweden, België, Nederland, Duitsland, Frankrijk en Groot-Brittannië. In de film is aandacht voor de ervaringen van de migranten èn voor de ervaringen van diegene die er al zijn. Nieuwkomers en ingezetenen delen eenzelfde gevoel van verlies: een vertrouwde wereld dreigt hen te ontglippen. Omvangrijke immigratie brengt altijd conflicten met zich mee. Die wrijvingen zijn voor de makers echter tekenen van integratie, ze tonen immers de uiteenlopende antwoorden op de vraag: hoe moeten we met al onze verschillen samenleven? Land of Promise / Land van aankomst vertelt een ongemakkelijk, maar uiteindelijk een hoopvol verhaal.

De prijzen worden uitgereikt op 25 oktober in Berlijn. Zie ook: www.prixeuropa.eu

De makers
René Roelofs regisseerde meer dan vijftig documentaires voor televisie. Paul Scheffer is hoogleraar Europese studies aan de Universiteit van Tilburg. Van Scheffer verscheen vorig jaar ook een boek over zijn grootvader Herman Wolf: Alles doet mee aan de werkelijkheid.

Mobiele versie afsluiten