Uitgeverij De Bezige Bij/Thomas Rap/Cargo benoemt uit de eigen geledingen drie nieuwe uitgevers.

Francien Schuursma benoemd tot uitgever van De Bezige Bij

Arend Hosman benoemd tot uitgever van Thomas Rap

Marjolein Schurink benoemd tot uitgever van Cargo

Met bijzonder veel genoegen laten wij u weten dat Francien Schuursma per direct is aangesteld als uitgever van De Bezige Bij. Schuursma zal leidinggeven aan de hoofdredacties en redacties van het gehele Bezige Bij-fonds (Nederlandse fictie, non-fictie en vertaalde fictie), en verantwoordelijk zijn voor alle strategische uitgeefbeslissingen. Tevens zal ze leiding blijven geven aan de rechtenafdeling van de uitgeverij. Ze rapporteert aan ondergetekende.

Francien Schuursma (1965) is sinds 1999 werkzaam bij Uitgeverij De Bezige Bij, Thomas Rap en Cargo, waarvan de laatste zeven jaar als adjunct-directeur en directeur communicatie en auteursmanagement. In deze rol gaf ze op voortreffelijke wijze leiding aan de promotie- en publiciteitsafdeling en aan de afdeling rechtenmanagement van de uitgeverij. Ze stond mede aan de wieg van grote bestsellersuccessen in Nederland van onder anderen Tommy Wieringa, Jan Siebelink, Peter Buwalda, Stefan Hertmans, David Van Reybrouck en Khaled Hosseini. Francien Schuursma studeerde Frans en Algemene Literatuurwetenschap aan de Universiteit van Amsterdam, en werkte voor haar komst naar De Bezige Bij vijf jaar bij filmmaatschappij Warner Bros.

Johan de Koning:
‘Francien is als geen ander in staat kansrijke boeken te herkennen en de verbinding tussen inhoud en commercie te maken, een kwaliteit die meer dan ooit noodzakelijk is in deze bewegende markt. Haar kennis van het huis en de auteurs, haar zakelijk instinct, haar gedrevenheid en ervaring en vooral haar grote liefde voor De Bezige Bij gaven mij het vertrouwen haar te vragen deze belangrijke positie te vervullen. Ik zie uit naar de voortzetting van onze uitstekende samenwerking.’

Francien Schuursma:
‘Het is al ruim zeventien jaar een voorrecht om voor De Bij en haar schrijvers te mogen werken. Om hier nu als uitgever aan de slag te mogen gaan, is een grote eer en uitdaging.
Ik verheug me erop in de komende jaren, samen met mijn getalenteerde en dierbare collega’s, vele nieuwe successen van onze schrijvers te vieren, en de kwaliteit en het elan te waarborgen waar dit mooie huis al decennialang terecht om geroemd wordt.’

De hoofdredactie van De Bezige Bij bestaat uit Suzanne Holtzer en Katrijn van Hauwermeiren (Nederlandse en Vlaamse literatuur), Peter van der Zwaag (vertaalde literatuur) en Haye Koningsveld (non-fictie) – een team waarin jong talent en rijke ervaring hand in hand gaan.

Daarnaast maken wij met veel plezier bekend dat Arend Hosman benoemd is tot uitgever van Thomas Rap. Hosman (1970) begon zijn loopbaan bij boekenimporteur Nilsson & Lamm, en was daarna lange tijd werkzaam als uitgever reprints bij Contact en Luitingh-Sijthoff, waar hij de succesvolle reeks Olympus non-fictie begon. In 2006 werd hij marketingmanager bij De Bezige Bij, waar hij vervolgens Peter Buwalda introduceerde. Vijf jaar later werd hij hoofdredacteur van Thomas Rap. Voor Rap acquireerde hij onder anderen Wim Daniëls, Johan Goossens, Japke-d. Bouma, Mathijs Deen, Thomas Heerma van Voss, maar ook de Israëlische bestsellerauteur Yuval Noah Harari. Thomas Rap was al bekend als de uitgeverij van cabaretiers als Youp van ’t Hek en Herman Finkers, en van de sportboeken van Auke Kok, Tom Egbers en Jan Mulder. Onder leiding van Arend Hosman werd de literaire traditie, met auteurs als Cherry Duyns en Bert Natter, nieuw leven ingeblazen. Tevens publiceert Rap onder zijn leiding steeds meer literaire non-fictie.
Arend Hosman werkt samen met acquirerend redacteur Saartje Schwachöfer.

Marjolein Schurink (1970) is benoemd tot uitgever van Cargo, de imprint van De Bezige Bij die zich richt op kwalitatief hoogwaardige thrillers en commerciële fictie. Schurink werkt sinds 2007 bij Cargo, waar ze begon als acquirerend redacteur en sinds 2011 de functie van hoofdredacteur bekleedt. Belangrijke acquisities waren Lars Kepler, Hjorth Rosenfeldt en Erik Valeur en ze bouwde mee aan het succes van Karin Slaughter, Jo Nesbø, Robert Harris en Michael Robotham. Daarnaast debuteerde in die jaren een groot aantal Nederlandse auteurs bij Cargo, en werd in samenwerking met Tomas Ross de fondslijn Tomas Ross Crime opgericht als kweekvijver voor nieuw Nederlands talent. Eerder werkte Marjolein Schurink als uitgever bij Kosmos Uitgevers, waar ze onder anderen Jamie Oliver in Nederland introduceerde.
Marjolein Schurink werkt samen met acquirerend redacteur Chris Kooi.

Telefoon: 020 – 3059212
E-mail: c.huizink@debezigebij.nl