Op 1 november 2019 verschijnt Het geheim van Marten Toonder, een bijzondere uitgave in cassette, in een gelimiteerde oplage.

 

In dit boek gaat Toonder-biograaf Wim Hazeu op zoek naar de creatieve bronnen van multitalent en visionair Marten Toonder. De grote hoeveelheid en verscheidenheid aan afbeeldingen, deels niet eerder gepubliceerd, bieden in deze zoektocht een nieuwe blik op Toonders werk en de wereld van Heer Bommel en Tom Poes.

Het geheim van Marten Toonder probeert een antwoord te vinden op de vraag welke invloeden Toonder hebben geïnspireerd en hem vormden tot de veelzijdige schepper van het uitzonderlijke oeuvre dat hij naliet.

 

In elke cassette zal een uniek en origineel exemplaar worden bijgevoegd van de zogenaamde ‘clichés’, de metalen drukplaten waarmee, ver voor het digitale tijdperk, de stroken van de Bommelverhalen in de krant werden afgedrukt. Tevens wordt een dvd ingestoken waarop bijzonder documentair materiaal te zien is.

Het boek wordt in groot formaat vervaardigd door Joh. Enschedé Amsterdam, specialist in hoogstaande en complexe drukprocedés. De uitgave – boek en cassette – wordt vormgegeven door Kjeld de Ruyter van ontwerpbureau Puntspatie, de beeldredactie is in handen van Willem Feltkamp, directeur van de Toonder Compagnie.

 

In het najaar van 2019 bestaat Uitgeverij De Bezige Bij 75 jaar. Het geheim van Marten Toonder is een van de uitgaven waarmee de uitgeverij dit feestelijke jubileum viert.

 

Het geheim van Marten Toonder is de eerste coproductie van De Bezige Bij en drukkerij
Joh. Enschedé Amsterdam. Voor 2020 staat een nieuwe samenwerking gepland rond de 80ste
 verjaardag van Jan Cremer.