De auteurs Marcel van Engelen (Het kasteel van Elmina) en Raoul de Jong (De grootsheid van het al) zijn genomineerd voor de Bob den Uyl prijs 20.14 De prijs, opgericht door de VPRO, wordt elk jaar uitgereikt aan het beste literaire reisboek. Vorig jaar won Argentijnse avonden, van Carolijn Visser.

De Bob den Uyl prijs is in 2003 opgericht in naam van schrijver Bob den Uyl. Zijn boek Het reizen vereist sterke zenuwen werd onlangs opnieuw uitgegeven bij Uitgeverij Thomas Rap.

Kijk hier terug naar de bekendmaking van de genomineerden:

Het kasteel van Elmina
Geen ander deel van de Nederlandse geschiedenis heeft zo veel impact gehad op het beeld van de westerse wereld als de slavenhandel in West-Afrika. Bijna drie eeuwen lang, van 1612 tot 1872, bezat Nederland een tiental forten aan de toenmalige Goudkust (het huidige Ghana). Het belangrijkste was het kasteel van Elmina. Hiervandaan werden Afrikaanse mannen, vrouwen en kinderen op onmenselijke wijze naar Noord-Amerika, Zuid-Amerika en het Caribisch gebied verscheept.
Het kasteel van Elmina beschrijft hoe leven en handel rond Elmina verliepen. Van Engelen trekt vanaf de kust het Afrikaanse binnenland in en bezoekt de plaatsen waaruit de slaven werden weggevoerd. Gaandeweg verdiept hij zich in de discussie rond slavernij die de laatste jaren in Nederland zo hevig is opgelaaid. Was de slavenhandel niet minstens zo Afrikaans als Europees? Dit boek is een beklemmend verhaal over een geschiedenis die doorwerkt tot op de dag van vandaag en niet mag worden vergeten.

De grootsheid van het al
‘Nu ga ik in jouw naam alles doen wat wij samen niet meer kunnen,’ beloofde Raoul de Jong aan zijn hond Puck tijdens Pucks begrafenis. Maar negen maanden later beseft Raoul dat hij in plaats daarvan alleen maar achter zijn laptop heeft gezeten, wederom. De meeste dingen in het leven zijn tegenwoordig met één druk op de knop op te lossen of uit te vinden. Onze machines maken ons groter, vlugger en efficiënter dan we ooit zijn geweest. Maar wat doen we nog als zelf handelende en denkende mens? Wat zijn we vergeten over onszelf en de wereld om ons heen? Raoul de Jong besluit de proef op de som te nemen. Op een warme zomerdag trekt hij de voordeur van zijn huis in Rotterdam achter zich dicht en begint aan een voettocht naar zijn moeder in Marseille, ruim duizend kilometer verderop – zonder training, zonder tomtom, zonder uitgestippelde route. Op de bonnefooi. Zijn belevenissen onderweg zijn amusant, treurig, verrassend, angstwekkend, rauw – zoals het digitale leven nooit kan zijn.