De Bezige Bij

Van Reybrouck wint AKO Literatuurprijs 2010

David Van Reybrouck won gisteravond in Haarlem de AKO Literatuurprijs 2010 met zijn boek Congo. Een geschiedenis. Juryvoorzitter Femke Halsema sprak van een ‘moeilijke keuze uit zes meesterwerken’. De jury prees het boek als een ‘knap gecomponeerd verhaal over slavernij en kolonialisme, veerkracht en overleven’. ‘Een meeslepend geschiedeniswerk van een historicus en romancier.’

Congo verscheen in mei dit jaar, even voor de vijftigste verjaardag van de Congolese onafhankelijkheid. Van Reybrouck won met zijn boek recent ook de Libris Geschiedenis Prijs en de Jan Greshoffprijs.
De winnaar was overdonderd met de AKO Literatuurprijs, zei hij in het tv-programma Nieuwsuur. ‘Het is vreemd te midden van zo veel talent uitverkoren te zijn.’ Van Reybrouck studeerde in Leuven en Cambridge en promoveerde in Leiden. In 2001 verscheen zijn debuut De Plaag. Het stille knagen van schrijvers, termieten en Zuid-Afrika.

Van Reybrouck (1971) ontvangt een sculptuur van Eugène Peters en een cheque ter waarde van 50.000 euro. Naast Van Reybrouck dongen vijf andere schrijvers dit jaar mee naar de prestigieuze literatuurprijs: Kees van Beijnum met Een soort familie, Oscar van den Boogaard met Meer dan een minnaar, Tom Lanoye (Sprakeloos), Willem Jan Otten (Onze lieve vrouwe van de schemering) en Koen Peeters (De bloemen).

De AKO Literatuurprijs is een van de belangrijkste literaire prijzen van Nederland en wordt uitgereikt sinds 1987. Voor de prijs komen boeken in aanmerking die zijn verschenen tussen 1 juli van het jaar waarin de prijs wordt uitgereikt en 1 juli van het voorgaande jaar. Er werden dit jaar ruim 430 boeken door uitgevers ingezonden.

Mobiele versie afsluiten