De Bezige Bij

Vandebril genomineerd voor C. Buddingh'-prijs

Op donderdag 14 juni wordt tijdens het Poetry International Festival Rotterdam de C. Buddingh’-prijs uitgereikt aan het beste Nederlandstalige poëziedebuut van het afgelopen jaar. De jury nomineerde vier bundels, waaronder Het vertrek van Maeterlinck van Michaël Vandebril.

In januari 2012 verscheen Het vertrek van Maeterlinck / L’exil de Maeterlinck bij De Bezige Bij Antwerpen. Vandebril overstijgt met zijn poëzie graag de grenzen van het land en plaatst zijn gedichten in een Europese context en traditie. In enkele gedichten in de bundel werkte hij samen met andere dichters, onder wie de Franse Jacques Roubaud, de Franstalig-Belgische Vincent Tholomé en de Roemeense Doina Ioanid. Vandebril vroeg enkele videokunstenaars (waaronder Swoon en Judith Dekker) om ‘videopoems’ te maken op basis van gedichten uit zijn debuut.

Michaël Vandebril is op 5 mei te zien tijdens de Poëzienacht in Brugge.

In het verleden kende de prijs winnaars als Anna Enquist, Erwin Mortier, Joke van Leeuwen en Mark Boog, die na hun debuut allen uitgroeiden tot dichters van naam. Aan de C. Buddingh’-prijs is een geldbedrag van 1200 euro verbonden.

Mobiele versie afsluiten