De Bezige Bij

Veel Bezige Bij-auteurs op Brainwash Festival in Den Haag

Zaterdag 27 februari vindt een speciale editie van het succesvolle Brainwash Festival plaats in Den Haag. Auteurs, filosofen en wetenschappers komen bijeen om te spreken en te discussiëren over een veelvoud aan thema’s en vraagstukken. Het programma begint om 13:00 uur in de Koninklijke Schouwburg en gaat door tot in de late avond. Kijk voor het precieze schema en meer informatie op de website van het Brainwash Festival. Ook veel auteurs van De Bezige Bij geven een acte de presente, al dan niet naar aanleiding van hun recente publicaties. Hieronder vindt u een overzicht.

Ignaas Devisch (Rusteloosheid; verschijnt 24 maart)
We werken minder, maar we hebben meer te doen. En terwijl we klagen over de drukte, gejaagdheid en dreigende burn-out, plannen we onze dagen vol. Kortom, we slagen er niet in om niets te doen, rusteloze wezens als we zijn. Maar moeten we daar niet juist blij mee zijn? Passie, creativiteit en verlangen bestaan dankzij onze onrust. Juist daarom houdt de Vlaamse hoogleraar ethiek en medische filosofie Ignaas Devisch een vurig pleidooi voor een rusteloos leven.

Jan Drost (Het romantisch misverstand)
Wat is liefde (en wat niet)? Deze docent van The School of Life weet alles over de filosofie van de liefde. Aan de hand van inzichten van filosofen als Plato, Schopenhauer, Levinas en Nietzsche legt Jan Drost bloot waarom we over de liefde denken zoals we denken en hoe het anders, misschien zelfs wel beter, kan.

Simone van Saarloos (Het monogame drama)
In haar laatste boek Het monogame drama vraagt filosoof en publicist Simone van Saarloos zich af wat romantiek is en hoe we ons sociale leven inrichten. Ook al leven steeds meer mensen alleen, de vaste monogame relatie is nog altijd de norm – in films, reclames en dus ook in wetgeving. Van Saarloos stelt dat we liefde mislopen en introduceert daarom een ‘sociale schijf van vijf’ voor een gezond romantisch leven.

Tinneke Beeckman (Macht en onmacht)
Tinneke Beeckman is Vlaams filosoof, docent en columnist. Ze is vooral bekend om haar boek Door Spinoza’s lens, dat werd bekroond met de Liberales-prijs, maar publiceert ook regelmatig in Filosofie Magazine, De Standaard en andere media. Afgelopen jaar kwam haar boek Macht en Onmacht uit, waarin ze het gevoel van vertwijfeling onderzoekt over de politieke ideeën die onze samenleving vorm moeten geven.
Tinneke Beeckman is te zien bij het programma Actualiteitenkabinet.

Thijs Lijster (De grote vlucht inwaarts; verschijnt 24 maart)
Hij promoveerde cum laude aan de Rijksuniversiteit Groningen op een onderzoek naar de Duitse filosofen Walter Benjamin en Theodor W. Adorno. Verder publiceerde Thijs Lijster diverse artikelen, onder andere in NRC Next en Filosofie Magazine, en schreef het boek Onder filosofen. In 2009 won hij de Essayprijs van de Academische Boeken Gids (ABG) en Vrij Nederland en een jaar later werd hij beloond met de Prijs voor de Jonge Kunstkritiek. Dit voorjaar verschijnt zijn boek De grote vlucht inwaarts.
Thijs Lijster is te zien bij het programma Actualiteitenkabinet.

Daan Heerma van Voss (De laatste oorlog)
Hoe weet je wat voor mens je bent als je nooit een oorlog hebt meegemaakt? Hoe springlevend is onze geschiedenis? Met zijn nieuwste roman, De laatste oorlog, als vertrekpunt, bespreekt schrijver Daan Heerma van Voss deze prangende kwesties. Wat doe je als er iemand voor je deur staat die hulp nodig heeft? Moet je jezelf op ethisch vlak bewijzen door je te ontfermen over een vluchteling? Is zorg voor anderen een morele plicht?

Zihni Özdil (Nederland, mijn vaderland)
In zijn boek, Nederland mijn vaderland, betoogt Zihni Özdil dat zijn naam net zo goed als Janssens of Molenaar een Nederlandse naam is. De historicus, columnist voor NRC en schrijver denkt graag na over het raakvlak tussen politiek, economie en cultuur. Het wij/zij denken leidt ons af van de echte sociaal-economische problemen. Er is sprake van sociale en culturele segregatie en in gesprek met het publiek denkt Özdil na over de gevolgen daarvan voor de politiek-economische toekomst van ons land.

Mobiele versie afsluiten