Nieuws / Verdriet is het ding met veren: Max Porter en Connie Palmen in gesprek

30.03.2016

Verdriet is het ding met veren: Max Porter en Connie Palmen in gesprek

‘We missen onze moeder,
we houden van onze vader,
we zwaaien naar kraaien.
Zo vreemd is dat niet.’

Uit: Verdriet is het ding met veren – Max Porter, vertaald door Saskia van der Lingen

Op dinsdag 5 april gaat Jasper Henderson in gesprek met Max Porter en Connie Palmen naar aanleiding van de roman Verdriet is het ding met veren van Max Porter.

Op 24 maart verschijnt Verdriet is het ding met veren bij Uitgeverij De Bezige Bij. Max Porter werd in Engeland al bejubeld om zijn onwaarschijnlijk sterke debuut, waarin hij het rouwproces van een vader en zijn zoons op ontroerende, donkere, maar ook zeer geestige wijze in een bijzondere en geheel eigen vorm weet te gieten.

In Verdriet is het ding met veren worden een vader (bewonderaar en kenner van het werk van de dichter Ted Hughes) en zijn twee jonge zoontjes geconfronteerd met de plotselinge dood van hun echtgenote en moeder. Dan dringt op een avond Kraai, het schelmse fabeldier uit Ted Hughes’ beroemde gedichtencyclus Crow, hun Londense bovenhuis binnen. Kraai – tegenspeler, helper, bedrieger, genezer, kinderoppas – kondigt aan bij hen te zullen blijven tot ze hem niet meer nodig hebben. Naarmate de weken tot maanden en jaren worden, wijkt de pijn van het verlies geleidelijk voor mooie herinneringen.

In september 2015 verscheen bij Uitgeverij Prometheus de roman Jij zegt het van Connie Palmen. Hierin geeft zij de overleden Ted Hughes een stem. In het boek beschrijft Palmen het leven van Ted Hughes en Sylvia Plath, het beroemdste liefdespaar uit de moderne westerse literatuur. Ze vertelt vanuit het perspectief van Ted Hughes over het gepassioneerde huwelijk met zijn vrouw dat eindigt in haar zelfmoord. Op ingetogen, scherpzinnige wijze beschrijft Palmen de gedachten, angsten en bezweringen van de bruidegom, en de diep tragische band met de vrouw die zijn leven zou bepalen.

Connie Palmen debuteerde in 1991 met de roman De Wetten. In een kwarteeuw schreef ze vijf grote romans, een novelle, verhalen, essays en het Logboek van een onbarmhartig jaar. In september 2015 verscheen de roman Jij zegt het bij Uitgeverij Prometheus.

Max Porter werkt in de uitgeefwereld. Hij woont in Londen met zijn vrouw en kinderen. Verdriet is het ding met veren is zijn debuut. Het werd genomineerd voor de Goldsmiths Prize, The Guardian First Book Award en de Dylan Thomas Prize.

Jasper Henderson was jarenlang acquirerend redacteur van achtereenvolgens De Bezige Bij/Thomas Rap, Nijgh & Van Ditmar en Nieuw Amsterdam Uitgevers. Tegenwoordig is Henderson freelance redacteur voor diverse uitgeverijen, journalist voor De Groene Amsterdammer en Het Parool en is hij werkzaam als presentator, interviewer en moderator.

Verdriet is het ding met veren: Max Porter en Connie Palmen in gesprek
Dinsdag 5 april 20.00 uur
VondelCS
Kaarten 12,50 / 10,- met CJP-pas, Stadspas of studentenkaart

Koop hier uw  kaarten

Een samenwerking tussen De Bezige Bij en SLAA

Meer over de auteur

Max Porter

Max Porter werkt in de uitgeefwereld. Hij woont in Londen met zijn vrouw en kinderen. Verdriet is het ding met veren is zijn debuut. Het werd genomineerd voor de Goldsmiths Prize, The Guardian First Book Award en de Dylan Thomas Prize.

Max Porter

Meer nieuws

  • Bette Dam wint De Loep met haar boek ‘Op zoek naar de vijand’

    Bette Dam wint ‘De Loep’ in de categorie Controlerende Onderzoeksjournalistiek met haar boek Op zoek naar de vijand. De Loep is een Belgisch-Nederlandse prijs voor onderzoeksjournalistiek die wordt uitgereikt door de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ) aan controlerende, opsporende en signalerende journalistiek. De jury van De Loep schreef het volgende in het juryrapport: “Een onderzoek van internationale klasse...

    Meer28.09.2020
  • Jeroen Olyslaegers is de laureaat van de Prijs van de KANTL voor Proza 2020

    Jeroen Olyslaegers wint de vierjaarlijkse Prozaprijs van de KANTL (Koninklijke Academie voor Taal en Letteren) voor zijn roman WIL. De KANTL reikt jaarlijks een literaire prijs uit. Die prijs richt zich afwisselend op proza, podiumteksten, essay en poëzie. Voor de KANTL-prijs van 2020 kwamen alle prozawerken uit de periode tussen 2016 en 2019 in aanmerking....

    Meer10.09.2020