De Bezige Bij

Verfilming Niemand in de stad van Philip Huff door Michiel van Erp

Philip Huffs roman Niemand in de stad wordt verfilmd. De film wordt in 2016 in de bioscoop verwacht. Regisseur Michiel van Erp neemt de taak op zich. Huff zal zelf het filmscenario schrijven.

Niemand in de stad is een roman over vriendschap, vreemdgaan, liefde, een meedogenloze stad en de tol van verkeerde verwachtingen. In Niemand in de stad woont Philip Hofman in het Weeshuis, een statig studentenhuis aan de Amsterdamse Prinsengracht. De twaalf bewoners hebben daar, buiten het blikveld van de maatschappij, hun ouders en hun vriendinnen, een vrijplaats gecreëerd, een proeftuin voor het echte leven.

Zijn beste vrienden zijn huisgenoten Matt en Jacob, de eerste een impulsieve hartenbreker, de tweede een beschouwend intellectueel. Door hen aangespoord laat Philip zich steeds meer meeslepen in het studentenbestaan. Dan ontmoet hij de beeldschone Karen. Zij zet een keten van gebeurtenissen in gang die de zorgvuldig opgebouwde illusie van het Weeshuis te gronde richt, met grote gevolgen voor de bewoners.

Regisseur Van Erp is bekend als documentairemaker en regisseur van onder meer de serie RAMSES en Hollands Welvaren. De verfilming van Niemand in de stad is de eerste fictiespeelfim voor Van Erp.

Van Philip Huff verscheen onlangs zijn nieuwste roman Boek van de doden, over de bijna dertiger Felix Post die de week voor kerst door Amsterdam dwaalt. Het meisje dat hij wil is met een ander. Zijn werk stagneert. Hij ontloopt zijn zus, die net een tweede kind heeft gekregen. Met drank en drugs probeert hij de sluimerende wanhoop te dempen. Tot hij, in het diepst van de nacht, de crisis die zijn leven is onder ogen moet komen. Boek van de doden was binnen een week na verschijnen al toe aan een tweede druk en werd positief ontvangen in de media:

– ‘Huff ketent je vanaf de eerste pagina vast aan zijn ongelukkige hoofdpersoon. De grote kracht van Boek van de doden zit in de ijzeren consequentie waarmee Felix Posts bestaan wordt geschetst.’ **** – NRC Handelsblad
– ‘De avonden, maar dan in het nu.’ – NRC Next
– ‘Een aanrader.’ – HUMO
– ‘de stem van een generatie’ **** – Dagblad de Limburger
– ‘Huff is een kundig stilist en toont zich ook in Boek van de doden een meester in het karakteriseren van de hedendaagse generatie, hun taal, hun gewoonten, hun merkkleding.’ – Gooi- en Eemlander

Mobiele versie afsluiten